Čapí hnízdo se vytahuje vždy před volbami. Vypadá to jako kampaň opozice, tvrdí Hyťhová

Tereza Hyťhová

PARTIE Terezie Tománkové 5.9.2021

Kauza Čapí hnízdo, v níž premiér Andrej Babiš (ANO) čelí obvinění z dotačního podvodu, se vyšetřuje už šestým rokem. Případ před necelým týdnem vrátil policii k doplnění dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch. „Připadá mi to jako kampaň opozičních stran,“ řekla Tereza Hyťhová (za TSS) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Podle Hyťhové je divné, že se „takové kauzy vždy vytahují před volbami“. Spis však nečetla, a tak jej blíže nemůže komentovat. „Chápu, že všichni chceme vidět spravedlnost. Připadá mi to jako kampaň opozičních stran,“ řekla poslankyně, která bude svůj mandát obhajovat v Ústeckém kraji.

Takovou teorii ale odmítl Petr Gazdík (STAN). „Vytáhl to státní zástupce, s tím opozice nemá nic společného,“ označil tvrzení Hyťhové za nesmysl. Gazdík řekl, že spis měl možnost vidět, ale nepřísluší mu jej komentovat. „Na druhou stranu má Sněmovna kontrolní roli a délka vyšetřování je neúměrná a výsměch spravedlnosti. Pokud si je někdo rovnější než ostatní, tak je něco špatně,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Nacher: Poškozuje to jen hnutí ANO

S Gazdíkem ovšem ne zcela souhlasil poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher. „Sice to trvá dlouho, ale kontinuálně se to vrací vždy před volbami. A pokud je někdo poškozen, tak jen hnutí ANO,“ oponoval. Podle něho je zvláštní, jak se mění názor některých lidí na práci státních zástupců. „Když pan Šaroch trestní stíhání Andreje Babiše zastavil, najednou se z adorace státních zástupců stalo pronásledování pana Šarocha,“ dodal Patrik Nacher.

Nad délkou vyšetřování případu Čapí hnízdo se podivil také poslanec KSČM Stanislav Grospič. „Někdy se to táhne i ke škodě těch, kterých se to týká. Pokud je ta věc jasná a průkazná, pak je to neúměrně dlouhé. Konečný výsledek se neustále posouvá. Pak je otázkou, zda orgány činné v trestním řízení mají či nemají oprávnění využít té poslední hodiny lhůty a rozhodnout, že to znovu odkládají,“ řekl.

Do poloviny září

Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch na konci srpna rozhodl, že kauzu Čapí hnízdo vrátí policejním orgánům k doplnění vyšetřování. Důvodem jsou nové informace, které se po ukončení vyšetřování údajně objevily.

„Státní zástupce i v průběhu zpracování věci vyhodnocoval veškerá nová zjištění, která vyplývala jak z podání obhajoby, tak z informací, které se objevily ve veřejných sdělovacích prostředcích, a dospěl k závěru, že některé informace mohou být pro další postup ve věci relevantní a je namístě se jimi blíže zabývat,“ řekl mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

Vyšetřování by podle Cimbaly mělo být doplněno především o výslechy svědků. Policisté na to dostali dva týdny. Lhůta tedy vyprší v polovině září, čili zhruba tři týdny před volbami do Poslanecké sněmovny.

Tagy: