Válečná zvěrstva: Čečenec znásilňoval Ukrajinku, Rusové zasáhli. Další ženu voják podřízl

Ruští vojáci na bojovém vozidle na Krymu (27. února)

Válka na Ukrajině (12.4.2022 7:00)

Ačkoliv se ruští okupanti stáhli z Kyjevské oblasti, zanechali za sebou řadu obětí. Řeč není pouze o zavražděných civilistech, ale také ženách, které si do konce života ponesou hluboké jizvy ze sexuálního násilí, kterého se na nich vojáci dopouštěli. Web BBC přinesl hned několik otřesných svědectví, ze kterých mrazí.

Zhruba 70 kilometrů západně od ukrajinské metropole se o svůj příběh podělila 50letá Ukrajinka. Její jméno redakce BBC kvůli bezpečnosti změnila, nazývá ji Anna. „7. března do našeho domu vtrhl cizí voják. Vyhrožoval mi zbraní, když mě odváděl do nedalekého domu. Přikázal mi, abych se svlékla, nebo mě zastřelí. Neustále mi vyhrožoval, pak mě začal znásilňovat,“ vypráví žena.

Svého útočníka popsala jako mladého a hubeného čečenského bojovníka. „Zatímco mě znásilňoval, přišli další čtyři vojáci. Myslela jsem, že je se mnou konec. Oni ho však odvedli, už jsem ho nikdy neviděla,“ pokračuje. Věří, že ji jednotka ruských vojáků zachránila. Když se však vrátila zpět domů, našla svého manžela – který se ji snažil ochránit – postřeleného do břicha.

Společně našli úkryt u souseda, kvůli bojům však nemohli odjet do nemocnice. Na následky svých zranění muž o dva dny později zemřel. Když Anna vyprávěla svůj příběh, neustále plakala. Reportéry BBC odvedla k místu, kde se sousedy pohřbila jeho tělo. Nyní je žena v kontaktu s místní nemocnicí, která se ji snaží psychicky podporovat.

Předchozí oběť měl podříznout

Vojáci, kteří Annu zachránili, v jejím domě zůstali několik dní. Po jejich odchodu našla drogy a viagru. „Byli zfetovaní a často opilí. Většina z nich jsou vrazi, násilníci a lupiči. Jen několik z nich bylo ‚v pořádku‘,“ dodala. Z dalšího příběhu, který se odehrál v ulici, v níž Anna žije, mrazí. Podle sousedů zde byla znásilněna a zavražděna zhruba čtyřicetiletá žena. K hrůznému činu se měl navíc uchýlit stejný muž, který později znásilnil Annu.

Sousedé vypověděli, že voják ženu odvlekl z jejího domova a následně ji držel v ložnici nedalekého domu, jehož obyvatelé utekli před válkou. Dobře zařízený pokoj se zdobenými tapetami a postelí se zlatým čelem je nyní znepokojivým místem činu. Na matraci a přikrývce jsou stále obří krvavé skvrny. Muž měl ženu znásilnit a následně jí podříznout hrdlo. Na zrcadle v rohu je rtěnkou napsaný vzkaz: „Umučena neznámými lidmi, pohřbena ruskými vojáky“.

Podle sousedky Oksany ho tam nechali Rusové, kteří tělo zavražděné ženy objevili. „(Rusové) mi řekli, že byla znásilněna. Následně ji měl útočník podříznout, načež vykrvácela. Říkali, že tam bylo hodně krve,“ přiblížila žena. Oběť – bez oblečení a s dlouhou řeznou ranou na krku – byla pohřbena na zahradě domu, ve kterém ke krutému činu došlo. Po osvobození oblasti policie tělo exhumovala, aby případ vyšetřila.

Domů se již nevrátí

Šéf policie v Kyjevské oblasti, Andrij Nebytov připomněl i případ, který se odehrál zhruba 50 kilometrů od Kyjeva. Rusové zde 9. března zastřelili muže a jeho ženu následně opakovaně znásilňovali. Mladá maminka vypověděla, že její syn plakal v kotelně, když se Rusové do domu opakovaně vraceli, aby ji sexuálně zneužívali. S dítětem nakonec uprchla a doufala, že se do domu, který pro ni manžel vybudoval, nakonec vrátí.

Bohužel, žádný domov již nemá. Vojáci s odchodem z domu budovu zapálili, zbyla jen hrubá stavba. Tělo zastřeleného muže sousedé pohřbili na zahradě, později bylo exhumováno k ohledání. Podobných případů stále přibývá.

Symbolem otřesných zvěrstev, kterých se okupanti dopouštějí, se stalo město Buča. Ukrajinská ombudsmanka Ljudmila Denisová podotkla, že zhruba 25 dívek a žen ve věku od 14 do 24 let bylo během okupace systematicky znásilňováno v jednom z tamních sklepů. „Devět z nich je těhotných. Ruští vojáci jim řekli, že je budou znásilňovat do takové míry, že nebudou chtít mít sexuální kontakt s žádným mužem. Chtěli jim zabránit, aby měly ukrajinské děti,“ popsala.

„Nacistická prostitutka“

Linky podpory přijímají další svědectví. „Volala nám 25letá žena, že její 16letá sestra byla znásilněna na ulici – přímo před ní. Vojáci prý přitom křičeli, že se ‚tohle stane každé nacistické prostitutce‘,“ pokračovala Denisová. Rozsah sexuálních zločinů však podle ombudsmanky zatím nelze určit.

„Ne všichni jsou nyní ochotní říci, co se jim stalo. Většina z nich v současné době volá o psychologickou podporu. Nemůžeme je zaznamenat jako oběti zločinů, pokud neposkytnou svědectví,“ dodala.

Tagy: