První předpověď na zimu: Čeká nás divočina, odhadují experti. Dočkáme se sněhu i v nížinách?

Noc na pátek bude mrazivá (ilustrační foto)

Počasí (8.10.2024; 7:09)

Mnozí Češi již netrpělivě vyhlížejí zimní měsíce a předpovědi na toto období. Podle organizace Meteo Včasné varování máme před sebou pestrou zimu – mrazivé týdny by se měly střídat s oteplením a výraznými srážkami. Častý by měl být rovněž déšť se sněhem. Experti rovněž nastínili, zda se sněhové nadílky dočkají i obyvatelé v nížinách. Počasí v tomto období prý bude připomínat „divočinu“.

Experti v původním příspěvku informovali, že podle zahraničních modelů zasáhne Česko v tomto týdnu nejméně srážek ve srovnání se západní i střední Evropou. Současně však nastínili, jaké by mohlo být zimní období.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Česko se žene silný vítr, varují meteorologové. Může lámat větve a poškodit domy

V severním Pacifiku se podle stránky Meteo Včasné varování může vytvořit ojedinělá oceánská anomálie. Ta může i zamávat s teplotami. „Zima by měla být pestrá v tom, že třeba týden bude mrazivé počasí, které vystřídá oteplení a hromada srážek,“ tvrdí experti s tím, že se často bude ve srážkách mísit déšť a sníh.

Zatím se zdá, že naše území (viz. zakreslení ČR na snímku wetterzentrale.de) dostane nejméně srážek (ze západní/střední...

Posted by Meteo Včasné varování on Monday, October 7, 2024

Do Česka by se měl také dostávat teplý a vlhký vzduch, vpády mohou prý trvat i déle než týden. Tento jev má střídat sušší mrazivé proudění ze severovýchodu a východu.

„Sníh si i v nížinách obyvatelé užijí, ale bude to třeba jen na pár dní z celého měsíce,“ předpověděli zástupci organizace. „Stručně a jasně řečeno... divočina,“ shrnuli, ovšem současně apelovali, že se prozatím jedná pouze o „nástřel, který vyplývá z toho, jak se zatím vyvíjí proudění a atmosféra.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pohled na hurikán Milton dohnal meteorologa k slzám. Živel se řítí na Floridu a Yucatán

Tagy: