Čekání na pomoc se prodlužuje. Na australské lodi mířící k Tonze jsou lidé s covidem

Satelity zachytily výbuch sopky

Přes dvě desítky nakažených koronavirem oznámila loď australského námořnictva, která pluje s humanitární pomocí k souostroví Tonga. Tichomořský stát, který v polovině ledna zasáhla mohutná sopečná erupce a následná tsunami, neregistruje žádné případy koronavirové nákazy, píše agentura Reuters.

Tonžské úřady nedlouho po sopečném výbuchu a vyhodnocení škod požádaly, aby bylo veškeré předávání pomoci bezkontaktní, a minimalizovalo se tak riziko zavlečení nákazy. Tonga zatím nezažila komunitní šíření této infekce, od začátku pandemie zaznamenala jediný případ. Rozšíření nemoci COVID-19 by pro malý tichomořský národ mohlo znamenat další katastrofu, shodují se OSN, Červený kříž a další organizace zajišťující pomoc.

Největší australská loď HMAS Adelaide k ostrovům vyplula minulý pátek. K Tonze veze velké množství materiálů, vrtulníky, vybavení pro čištění vody nebo inženýrský tým australské armády. Doplout má v polovině tohoto týdne. Podle australského obrany Petera Duttona mělo však pozitivní test 23 z celkového počtu 600 členů posádky.

„Budeme spolupracovat s tonžskými úřady, abychom plavidlo udrželi na moři a ujistili se, že nepředstavuje hrozbu,“ uvedl Dutton. „Samozřejmě pomoc zoufale potřebují, ale nechtějí riskovat covid,“ dodal ministr.

Minulý týden se kvůli pozitivnímu testu na koronavirus u člena posádky musel na základnu vrátit jeden australský humanitární let. Z cesty z Brisbane do 3 300 kilometrů vzdálené tonžské metropole Nuku'alofa urazil zhruba polovinu. K souostroví minulý týden dorazila loď s pomocí z Nového Zélandu, další je na cestě z Japonska.

Podmořský vulkán Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vybuchl 15. ledna. Erupce vyslala do atmosféry obrovský oblak popela, páry, sopečných plynů a rozpoutala tsunami. Několik lidí zemřelo, podle odhadu OSN katastrofa výrazně zasáhla do života velké části ze zhruba 105 000 tamních obyvatel. Vlna tsunami zničila některé obce a přerušila komunikační spojení. Sopečný popel mimo jiné znečistil zdroje pitné vody.

Tagy: