Výchova čápat v přímém přenosu. V hnízdě na jihu Čech o ně pečují dvě samice

Čapí hnízdo Mladé Buky na jihu Čech

Čapí samice Hnízdo Nové Buky

Máte rádi čápy? Zajímá vás, jak žijí? Jejich denní rituály, včetně péče o mláďata, můžete sledovat pěkně z pohodlí svého domova. Do zvířecí říše se snadno přenesete prostřednictvím on-line kamery v blízkosti hnízda.

Na území Česka najdeme přes jeden a půl tisíce čapích hnízd. Ve více než dvou stovkách z nich mají už letos mladé. Život v nich sleduje ve dne v noci nejméně dvacet kamer.

Čapí rodinu založily dvě samice

Kamera umístěná na nedaleké věži umožňuje zájemcům sledovat život v čapím hnízdě v jihočeském  Chýnově. Letos tam mají dokonce světovou raritu. V polovině dubna se na komíně zabydlely dvě čápice. Aby toho nebylo málo, v květnu každá z nich snesla čtyři vejce. Z čapích samiček se staly hvězdy internetu a nepřestávají překvapovat.

„Kdyby nebylo obce, která sem nainstalovala webovou kameru, byl bych překvapený, že tam je osm vajec, a říkal bych si, že to není možné,“ přiznává ornitolog Michael Strnad. Jakmile si všiml, že vejce nesnáší jen okroužkovaná čápice, která hnízdo obývala už loni, ale i nová samička, o níž se domníval, že je to mladý neohrabaný sameček, začal on-line přenos sledovat častěji.

Webová kamera slouží v Chýnově teprve druhým rokem. Ale i bez ní tu čápy pozorují roky. „Létají sem desetiletí. A zhruba sedmdesát let tu byl nefunkční pivovar, který jsme mezitím museli zbourat. Komín tam stál pořád a na něm měli čápi hnízdo,“ říká místostarosta Evžen Zadražil. Teď už tu mají čápi komín nový. A jak dodává místostarosta, čilý život v hnízdě má spoustu diváků.

„On-line tu kameru sleduje i víc než sto lidí a za den to jde do tisíců návštěv. A nesledují ho lidé jen z České republiky, ale i třeba z Polska, Francie, Kanady, USA.“

Chýnovské čapí hnízdo neobdivují lidé jen on-line, jsou na něj hrdí i místní. Příroda však umí být krutá, z mláďátek přežila jen dvě.

ČTĚTE TAKÉ: Pohádkový příběh Koně roku: Na české derby se Gasparini nekvalifikoval, slovenské vyhrál

Rodina jako každá jiná

Možná si stejně jako řada sledujících kladete otázku, jak je možné, že dvě samičky mají mláďátka. Vysvětlení může být podle ornitologa několik. „Objevil se tam na půlhodinku jiný samec, který tokal se samicí, ale nespářili se. Odletěl a ona odletěla za ním, třeba ho někde dohonila a přesvědčila, ať se s ní spáří, nevím.“

Odborníci nemohou s jistotou povědět ani to, jestli je takových párů v přírodě víc. Na první pohled se totiž ten chýnovský chová jako každý jiný. „Když se podíváme na hnízdo, vidíme jedno standardní chování. V teplých dnech samice stojí a zastiňuje mláďata, aby jim nebylo moc horko,“ říká Michael Strnad.

Teď už se odborníci těší, až se při kroužkování ukáže, jestli mláďátka pocházejí od jedné, nebo od obou samiček. Na takové odhalení si ale budeme muset počkat.

Tagy:
vejce Francie Kanada Polsko komín hnízdo přímý přenos Chýnov Česko USA Mladé Buky videokamera