Ceny paliv klesly o haléře, mělo to přitom být o koruny. Kdy natankujeme levněji?

Ceny paliv klesly jen o haléře. Kdy se Češi dočkají výraznějšího zlevnění?

Ceny benzinu a nafty, 7. 7. 2022

Ceny benzínu a nafty na začátku prázdnin klesly. Ovšem ne o tolik, o kolik bychom si představovali. Zatímco podle cen na světových trzích by to mělo být o koruny, ve skutečnosti jsou to jen haléře. Navíc jsme se podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) měli od prvního července dočkat zlevnění také kvůli zrušení povinnosti přimíchávat do pohonných hmot biosložku. I toto vládní rozhodnutí se ale, zdá se, minulo účinkem.

Když v březnu, po začátku války, začala cena ropy rapidně růst, ceny pohonných hmot vystřelily společně s ní. Teď je cena ropy na úrovních před velkým zdražováním, benzín ale oproti tomu zůstal tam, kde je. Téměř.

Podle čerstvých dat se na čerpacích stanicích opravdu zlevnilo. Od minulého týdne cena nafty poklesla o 14 haléřů a benzínu o celé dva haléře. Motoristé mohou slavit. „Myslím si, že si někdo slušně namastí kapsy,“ mínil oslovený řidič. Další nechápou, že se zlevnění neprojevuje dostatečně rychle. „Když se má zlevňovat, tak se prodávají pořád staré zásoby zakoupené za draho, ale když to jde nahoru, tak se okamžitě zdražuje,“ podotkl jiný řidič.

Ekonom Lukáš Kovanda dodal, že když ceny padají, tak čerpadláři využívají situace. „Ještě nějaký čas si navyšují své zisky. To znamená, že nezlevňují, jak by mohli, než řidiči zaregistrují, že zlevnila ropa. Proč si tedy ještě něco nenavýšit do marží,“ uvedl.

Ceny klesly na čtyři dny

Podobně úspěšné bylo snížení spotřební daně, které vláda schválila v dubnu. „Je to opatření, které by se mělo projevit v příštích dnech, a občané to pozitivně pocítí,“ vzkazoval premiér Petr Fiala (ODS). Ceny pohonných hmot skutečně klesly, ale jen zhruba na čtyři dny – a to ještě jen částečně.

„Šly vlastně dolů asi jen z 60 procent z toho, co měly jít nebo mohly jít,“ dodal Kovanda. Fiala zmínil, že kdyby vláda opatření nepřijala, ceny by byly ještě vyšší. Do třetice by měla být cena pohonných hmot snížená – podle Stanjury o 1,50 až 2 koruny – díky zrušení povinnosti přimíchávání biosložek do paliv od začátku července.

Jenže ani to se nekoná. „Snížení povinného přimíchávání se nemůže do cen promítnout, protože distributorům zůstala ještě jiná povinnost – snižovat emise z paliv, které dodáváte na trh. Nejlevnější cestou, jak můžete snížit emise, je právě přimíchat biosložku,“ vysvětlil Ivan Indráček z Unie nezávislých petrolejářů ČR.

Jedinou firmou, která si může dovolit nepřimíchávat biosložky do paliv je státní Čepro, které nepřimíchávalo biosložky do paliv ani dříve, takže se ani tady ceny moc nezměnily. Dobrou zprávou je, že podle petrolejářů by se řidiči mohli snížení cen nafty a benzínu skutečně dočkat v příštích dnech, a to dokonce o dvě až tři koruny.

Tagy: