Babiš: Ceny potravin od Agrofertu ovlivnit nemůžu, policie číhá za rohem

Andrej Babiš ve studiu CNN Prima NEWS

K VĚCI 14.11.2023

Za drahé potraviny mohou prodejci a vláda, nikoliv výrobci. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl expremiér Andrej Babiš (ANO). Zdůraznil, že sám nemůže ovlivňovat cenotvorbu koncernu Agrofert, který spadá do jeho svěřenského fondu. Mohl by mít totiž podle svých slov problémy se zákonem a s policií.

Za drahé potraviny může podle Babiše vláda. „Na vině drahých potravin je vláda, protože jim vysoká inflace vyhovuje. My všichni jsme zaplatili vysokou cenu elektřiny. Představte si, že je elektřina potřeba na všechno a máme ji jednu z nejdražších v Evropě. Řešením by bylo zastropování cen elektřiny u výrobců a znárodnění ČEZu,“ uvedl Babiš v pořadu K věci.

ČTĚTE TAKÉ: Hanlivé letáky na úřadě pobouřily Rakušana. Špína a lži typické pro ANO, zuří Starostové

Nesouhlasí rovněž s názorem, že za vysoké ceny může také Agrofert, který má ve svěřenském fondu. „Agrofert neovládám. Odešel jsem z něj v roce 2014. Minulý rok měla skupina vyšší zisky hlavně v zahraničí. Jsou to nesmysly,“ sdělil.

Agrofert podle něj zachránil spoustu podniků. „Kdyby nebylo Agrofertu, tak je Olma po bankrotu. Kostelecké uzeniny by zbankrotovaly, Lovochemie by zbankrotovala, všichni by zbankrotovali,“ řekl předseda hnutí ANO.

Odmítá, že by také mohl nějakým způsobem ovlivnit cenotvorbu Agrofertu. „Ze zákona s nimi nemůžu mluvit, protože policie číhá za rohem,“ vysvětlil.

Potraviny ale nejsou podle něj drahé kvůli výrobcům, ale mohou za to prodejci. „Vy kupujete rohlík za tři koruny, pekař ho prodává za korunu šedesát, rozumíte tomu rozdílu? Je to téměř 100 procent, tak se zeptejte pekařů,“ dodal.

Tagy: