PRO-DOMA: Ceny stavebních materiálů jsou stabilizované, říká Petr Vaněrka a radí, jak na nich ušetřit

Společnost PRO-DOMA patří k nestabilnějším firmám na trhu

PRO-DOMA: Ceny stavebních materiálů jsou stabilizované, říká Petr Vaněrka a radí, jak na nich ušetřit

S příchodem hezkého počasí se možná mnozí rozhodnou zvelebit své bydlení. Nesmějí se ale zaleknout možná někdy vysokých cen materiálů. Od začátku roku 2024 byly v rámci takzvaného konsolidačního balíčku stanoveny pouze dvě sazby DPH, a to vyšší 21 procent a nižší 12 procent. Cena stavebních materiálů se po novém roce snížila z 15 na 12 procent. Daň ze stavebních materiálů zůstala ale na 21 procentech. Proč je bydlení pro někoho tak drahé a dá se vůbec v dnešní době ušetřit na stavbě nebo rekonstrukci? I na to jsme se zeptali generálního ředitele společnosti PRO-DOMA Petra Vaněrky.

Snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u stavebních prací z 15 na 12 procent nebude mít výrazný vliv na cenu a odbyt stavebnin. Klíčová pro vývoj cen bude hlavně cena energií. „Jestli chceme mluvit o tom, jestli bydlení a výstavba nových bytů bude levnější nebo dražší, tak to nejsou jenom stavební materiály. Je to zboží jako každé jiné a já bych řekl, že jsou tu zhruba čtyři složky, které cenu ovlivňují. Je to cena práce, cena primárních surovin, která také neustále roste, cena energií a cena samotných peněz,“ popisuje situaci na trhu Petr Vaněrka.

Vyšší poptávka by mohla nastat ve druhé polovině roku, kdy by měly klesnout úrokové sazby u spotřebitelských a hypotečních úvěrů i inflace. „Vidíme, že úrokové sazby klesají. V delším horizontu to vypadá, že se zastaví někde na čtyřech procentech. A prognóza je, že na konci roku hypotéky by mohly atakovat i hranici 4 procent. Já jsem optimista, věřím tomu. Musíme se ale podívat i na cenu těch primárních surovin. V Česku se neotvírají ložiska a dochází kamení nebo štěrk, jsou problémy s cementem, vápnem. Základní suroviny, které vstupují do výroby produktu se neustále zdražují,“ říká generální ředitel druhé největší sítě stavebnin v Česku PRO-DOMA.

Cena práce extrémně roste a to ve všech oborech napříč průmyslem v České republice. Některé stavební firmy dokonce říkají, že to je až o 40 procent. „ A důležitá je i cena energií, ta se zvýšila několikanásobně. V tom píku byla až absurdní. Ceny materiálů naopak nerostou zdaleka tak rychle, jako všechny zmíněné složky, které se podílí na jejich ceně,“ upřesňuje Petr Vaněrka.

Proč je bydlení tak drahé? „Musíme se na to dívat pohledem, kdo je investor a jestli jsem developer nebo samostavitel. Developer pochopitelně cílí na svůj vlastní profit a snaží se ušetřit na všech těch vstupech tak, aby vygeneroval co největší rozdíl mezi prodejní cenou a tou nákladovou složkou. Když si budu stavět sám, tak půjdu po ceně práce a materiálu. Tady můžu nejvíc ušetřit a vytvořit tak největší rozdíl. Soustředil bych se tedy na soutěžení cen materiálů a práce, která se na tom podílí,“ radí, jak ušetřit na stavbě, generální ředitel společnosti PRO-DOMA.

V uplynulých letech došlo vlivem ekonomické krize k mnoha výkyvům na trhu snad ve všech odvětvích. Jedním z nejpostiženějších oborů byl právě stavební průmysl. „Problém českého pozemního stavitelství, které je v současné době v silné recesi, zároveň ale přináší výhodu. Vzniká totiž situace, že cena bytů, protože se nestaví, se může zvyšovat potenciálně třeba i s poklesem úrokových sazeb. Bude mnoho kupujících a málo prodávajících,“ vysvětluje Petr Vaněrka.

A pokud se chystáte stavět či něco předělávat, není potřeba čekat na lepší ceny. „V tuto chvíli je poptávka velmi nízká. Statistika říká, že za měsíc březen došlo k největšímu poklesu výkonu stavebnictví taženého právě pozemní stavitelstvím, a to o 10 procent. To je vážné. Na druhou stranu to přináší výhody pro člověka, který si chce koupit stavební materiál nebo postavit dům, materiály totiž díky tomu klesají na ceně. Dříve firmy vůbec nebyly schopné nacenit zakázku na půl roku dopředu, protože neznaly vývoj ceny stavebního materiálu. Dneska jsou ceny stabilizované a nebudou se už výrazně měnit. Nebudou tedy klesat, ale nebudou ani růst. Rozhodně se dá velmi ušetřit, řádově až desítky procent na tom, že se výhodně a pečlivě vysoutěží cena stavebního materiálu. Takže ano, je velmi vhodná doba na to, vydat se do stavebnin a nakupovat. A tím nedělám žádný marketing,“ říká Petr Vaněrka, který má dlouholeté zkušenosti v oboru.

Češi a udržitelné stavební materiály

V současné době, kdy se celý svět potýká s výzvami klimatických změn a snahou o udržitelný rozvoj, se stává otázka ekologických a udržitelných materiálů ve stavebnictví stále aktuálnější. „Zaznamenali jsme zájem v souvislosti s tím, že do všech staveb už byla aktivovaná norma Nearly zero-energy buildings. To je norma Evropské unie, která stanovuje standardy u nákladů na energie domu nebo udržitelné energie. Je to dáno dobou. Evropa se snaží být zelená a tak s tím pracují architekti už v projektech. To procento zájmu je ale velmi malé. Stavět je drahé, vždy bylo a bude. Do té drahoty nám vstupuje vysoká míra inflace, a protože kupující preferuje cenu před kvalitou, zelený materiál může jít trochu stranou,“ dodává generální ředitel PRO-DOMA.

Jedním z udržitelných materiálů ve stavebnictví je rozhodně dřevo. Z konstrukčního hlediska představuje pevný a přitom lehký stavební materiál, který je velmi univerzální. Má dobré tepelně-izolační vlastnosti, je schopno snášet velké zatížení a tlumit vibrace. Nepodléhá působení koroze, snadno se zpracovává řeznými nástroji, dobře se spojuje lepením, hřebíky, případně vruty.

Cena dřeva je v tuto chvíli na nejnižší úrovni za poslední dva roky. Ale v tuto chvíli začíná opět růst. Ovšem ve srovnání s cenou na vrcholu někdy před rokem a půl je na 50 procentech. To nahrává na jeho spotřebu. Ovšem pokud ceny vyletí nahoru a to se předpokládá z důvodu, že produkce zamíří do zemí mimo Evropu, tak se situace může měnit. „Dřevo je dominantní stavební materiál. V Česku se ho vytěží méně, než vyroste a to je myslím cesta. Dřevostavby jsou něco, co tady má mít svoji pozici, jejich životnost se prodloužila na 100 let. A vůbec to dnes už není o předsudcích. Dům postavený ze dřeva splňuje kritéria energetické náročnosti a rychleji se staví, tím pádem je levnější. A co může zlevnit stavbu ještě výrazněji je, že se vše bude stavět v továrnách a jednotlivé prefabrikované prvky se pouze sestaví na stavbě. Ostatně to už se do značné míry děje. Podle mého názoru to může přinést evoluci ve stavebnictví nejen v České republice, ale je to globální záležitost,“ popisuje situaci generální ředitel společnosti PRO-DOMA, jedné z nejstabilnějších firem na českém trhu.

Závěrem rozhovoru Petr Vaněrka připomněl, že stálým trendem současnosti ve stavebnictví je i nadále zateplování budov, výměna oken a vše, co souvisí s úsporou energií.

Tagy: