Češi jako národ smraďochů? V průměru spotřebují pouze dva deodoranty za rok

Ilustrační foto.

Co použít proti zápachu

Někomu to přijde jako samozřejmost, podle statistik je to ale v Česku často opomíjená věc. Řeč je o užívání deodorantů a antiperspirantů. Když už je Češi používají, často ani nevědí, jaký je mezi nimi rozdíl. Totéž platí o parfémech nebo toaletních vodách. I proto patříme v Evropě k těm největším „smraďochům“. Před námi je v nelichotivé statistice jen Rumunsko a evropská část Ruska.

Češi svůj odér v rámci Evropy moc neřeší. V průměru podle průzkumu společnosti Unilever spotřebujeme maximálně dva deodoranty za rok.

ČTĚTE TAKÉ: I obyčejný aspirin může být v letních vedrech nebezpečný. Na co si dát u léků pozor?

O Česku jako páchnoucím národu dokonce cizinci diskutují i na internetu. „Co mají Češi proti deodorantům? Ten otřesný zápach je všude, včetně dopravy, obchodů, posiloven,“ napsal jeden z nich na platformě Reddit.

Sami sebe příliš necítíme, ale ty druhé ano, a to i dlouho poté, co je potkáme. „Ono si můžete tu vůni osvojit a cítíte ji i několik hodin potom, kdy už s tím člověkem nejste v kontaktu, tak vás to ovlivní na delší dobu, protože s námi negativní informace zůstane,“ uvedla pro CNN Prima NEWS psychoterapeutka Olga Kučerová.

Deodorant nebo antiperspirant?

Češi často neznají ani rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem. „Deodorant chrání před zápachem, zatímco antiperspirant chrání před zápachem i potem. Proto je antiperspirant určitě účinnější,“ vysvětlila kosmetička Ninel Jelisejevová.

Rozdělení vůní podle toho, jak dlouho vydrží, dává Čechům také zabrat. Často v obchodě sáhnou po té, která je osloví, více si o ní ale nezjistí. Nejslabší je kolínská, pak toaletní a parfémová voda. Nejsilnější vůní je potom parfém. „Poznáte to úplně jednoduše. Zespodu každého flakonku jsou jednotlivé zkratky,“ upřesnila Jelisejevová.

Ideální je vůni potom nanášet na dekolt, zápěstí nebo loketní jamky. Naopak nevhodné jsou podle odborníků vlasy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Větší zátěž na srdce či ztráta pozornosti. Jak horké noci ovlivňují spánek a zdraví?

Tagy: