Češi jsou v módě praktičtí, říká stylista slavných. Nemusíte být výstřední, ale experimentujte

Miroslav Romaniv promluvil o tom, jací jsou v oblékání Češi.

ON TOPIC: Stylista Miroslav Romaniv – celý díl podcastu o módě a celebritách

Stylista Miroslav Romaniv obléká mnoho známých tváří, například v rámci filmového festivalu v Karlových Varech, a spolupracuje se známými časopisy. Dokáže se ale naladit i na ostatní lidi s běžným rozpočtem. Co by podle něj měli Češi změnit a jaké kousky vám nesmí chybět v šatníku?

Každý by měl mít doma ‚uniformu‘

I stylista Miroslav Romaniv ze své zkušenosti dobře zná dny, kdy není nálada na složité ladění jednotlivých kousků oblečení. „Když člověk úplně nestíhá, tak je rád, že si vezme svetr, džíny. Proto je fajn mít doma takovou ‚uniformu‘, v podstatě každodenní kapsulový šatník, ze kterého když si vezmete cokoliv, tak to k sobě ladí,“ vysvětlil v podcastu ON TOPIC, který si můžete pustit v úvodu článku.

Přečtěte si také: Do národního finále Miss Universe se probojovala 81letá modelka. Loni by do soutěže nesměla

Co by vám tedy podle stylisty nemělo doma chybět? „Úplný základ je mít tam alespoň jedny džíny, klidně světlé nebo tmavě modré. Potom nějaké chinos kalhoty nebo kalhoty jednoduchého rovného střihu, černé nebo třeba béžové. A potom bílé, šedé a černé triko. To jsou úplně základní věci. Pak by bylo fajn mít sako, protože nikdy nevíte, kdy se může hodit. A dále jednoduchý svetr nebo mikinu,“ vyjmenoval.

Ponožky v sandálech mohou být v pořádku, ale prstové boty?

S jednoduchým šatníkem se v Česku pravděpodobně ztotožní více lidí než s množstvím módních výstřelků, které můžeme vídat různě po celém světě. Ale jsme opravdu národem ponožek v sandálech?

„Já bych řekl, že Češi jsou ryze praktický národ, což je fajn. My si umíme poradit s čímkoliv, ale to se bohužel promítá i v oblékání. Občas musíme pracovat na nastavení mysli u některých klientů, že oblečení nemusí jen plnit funkci toho, abychom nechodili po ulicích nahatí,“ vysvětlil a dodal: „Češi obecně v oblékání nejsou úplně výstřední, a to ani nemusí být, ale oni i neradi jdou jakkoli mimo svou komfortní zónu.“

„A k těm ponožkám v sandálech… ony teď zažívají obrovský boom a nosí se opravdu v podstatě ke všemu, ale ono také záleží, jaký typ obuvi člověk zvolí. Když se bavíme o typicky trekových sandálech s ponožkami, tak je to samozřejmě špatně. A nemám rád ani prstové boty, ale nedávno jsem je viděl na nějaké přehlídce, objevily se v kolekcích a já si říkal: ‚Panebože, to ne.‘ Nechci se nikoho dotknout, kdo to nosí, ale nenoste to,“ řekl stylista s úsměvem.

Noste to, v čem se cítíte skvěle a pohodlně. A nebojte se experimentovat, jinak nikdy nezjistíte, zda vám to sedne.

Někdy se na pohodlí nehraje

Naopak styling celebrit pro významné události se může řídit úplně jinými pravidly a výstřednost tu často hraje prim. Letos stylista Miroslav Romaniv oblékal na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary například sestry Geislerovy nebo Elišku Křenkovou, které na červeném koberci zazářily. „Recenze byly krásné, až tedy na jednu, kdy bylo horko a jeden redaktor napsal něco ve smyslu, že by mě snad profackoval za to, že jsem Aně Geislerové dal ve 30 stupních kožený outfit. Na druhou stranu na filmovém festivalu jde prostě o to, aby jí to slušelo a Aňa s tím byla spokojená. Myslím si, že se nám to povedlo a na teplotu si tam úplně nehrajeme,“ zavzpomínal s úsměvem na akci, která každoročně probíhá na začátku července.

Jaké je oblékat známé tváře? A nesetkává se Miroslav Romaniv při své práci s ‚hvězdnými manýry‘ slavných? „Pro mě je důležité, abychom se s těmi lidmi na sebe nějak naladili. Moje práce je v podstatě o tom, že narušuji komfortní zónu lidí,“ vysvětlil. Dodal ale, že si ho klienti vyhledají většinou už na základě jeho stylu, a tak se spolu vždy dokážou naladit na stejnou notu.

Jak se Miroslav Romaniv ze studenta bez peněz vypracoval ve známého stylistu? A jaké pro něj bylo spolupracovat s jedním z nejslavnějších fotografů hvězd nebo dělat rozhovor s Lady Gaga? Pusťte si celý díl podcastu ON TOPIC. Najdete ho v úvodu článku, ale i v podcastových aplikacích, na YouTube a Streamu.

Tagy: