Češi se bojí své finanční situace nejvíce v historii. Strach překonává i světovou krizi

Češi přijdou o státní podporu stavebního spoření

Hrozí další krize?

Důvěra v českou ekonomiku se popáté za sebou snížila. V říjnu klesla o 0,3 bodu na hodnotu 89,8 bodu a pod 90 bodů se dostala poprvé od loňského března. Menší důvěře se těší u podnikatelů a u spotřebitelů. V případě spotřebitelů prohloubila své minimum od počátku zjišťování v lednu 2003. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se Češi bojí více než během světové finanční krize před třinácti lety.

„Nejvyšší v historii jsou obavy domácností ze zhoršení jejich vlastní finanční situace. Velké obavy také panují z vývoje celkové hospodářské situace a ze zvyšování nezaměstnanosti. Naopak pozitivně lze vnímat klesající obavy z dalšího růstu cen,“ sdělila Silvie Vyplašilová z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Důvěra podnikatelů v českou ekonomiku klesla v říjnu o 0,2 bodu na 93,4 bodu, důvěra spotřebitelů o 0,8 bodu na 71,9 bodu.

Právě české domácnosti se velmi obávají zhoršení finanční situace. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je patrné, že Češi se bojí více než během světové finanční krize před třinácti lety. „Mění se ovšem postupně hlavní „strašák“. Poněkud totiž ustupují obavy z dalšího růstu cen, naopak do popředí se dostává strach z propouštění a nezaměstnanosti,“ řekl Kovanda.

Podle Kovandy růst nezaměstnanosti nastane právě v současném zdražování energií, kde jsou podnikatelé nuceni krátit své výdaje. A to včetně těch personálních. „S růstem cen vstupů a nákladů na straně firem dochází současně – opět z důvodu drahoty a souvisejícího růstu úrokových sazeb – k omezení kupní síly obyvatelstva. Což jen dále umocňuje finanční tíseň podnikové sféry, neboť tak ochabuje poptávka po její produkci,“ dodal.

Roste důvěra podnikatelů v obchodě

Důvěra podnikatelů v průmyslu se snížila o více než dva body na 91,4 bodu a ve stavebnictví o více než bod na 110,2 bodu. V případě průmyslu byla nižší naposledy loni v říjnu, v případě stavebnictví loni v lednu. „Velká nejistota ohledně budoucího vývoje, nedostatek materiálu, zhoršující se poptávka a vysoké ceny. To jsou v posledních měsících čtyři základní faktory zásadně ovlivňující vývoj důvěry podnikatelů v průmyslu,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Naopak důvěra podnikatelů v obchodě se po čtyřech měsících poklesu zvýšila o 6,6 bodu na hodnotu 99,3 bodu. Dostala se tak na úroveň z letošního června. Také důvěra podnikatelů ve službách rostla, a to mírně o necelý bod na 92,9 bodu.

V meziročním srovnání je důvěra v českou ekonomiku v letošním říjnu nižší ve všech kategoriích s výjimkou podnikatelů v průmyslu. U nich byla před rokem pod 88 body. Naopak nejvýraznější pokles – téměř 30 bodů – je ve spotřebitelské důvěře, která měla loni v říjnu hodnotu 101,3 bodu. Celkový indikátor důvěry se meziročně snížil o 6,2 bodu.

Tagy: