Hrozí lockdown a Češi přestávají utrácet. Nelákají je obchody ani volnočasové aktivity

košík s nákupem

Češi se připravují na lockdown

Češi se připravují na lockdown. Vyplývá to z bankovních údajů, podle kterých domácnosti oproti normálu méně utrácí. Ekonomové se domnívají, že se tento trend bude v následujících dnech ještě zvýrazňovat – lidé začnou více šetřit. Zároveň poroste počet těch, kteří nebudou mít ani na jídlo.

Z dat o útratách prostřednictvím platebních karet vyplývá, že Češi už prakticky počítají s tím, že bude lockdown. „Lidé opět začínají méně navštěvovat obchody, méně trávit venku volnočasovými aktivitami a zároveň začíná růst počet lidí, kteří pracují z domova,“ uvedl hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Za poslední týden vykazují největší nárůst útrat v porovnání s dobou před covidem lékárny, kurýrní služby a hobby markety. Naopak největší propad je patrný u ubytování, restaurací, cestování včetně veřejné dopravy. Propadly se i nákupy oblečení a potravin.

„Určitě budeme více šetřit. Například na jídle, protože strašně zdražilo. Horší to bude o Vánocích s dárky,“ potvrdila dohady ekonomů žena v anketě CNN Prima NEWS. „Šetřit budeme na všem. Potravinách, tankování, elektřině a dalších věcech,“ doplnil ji další dotázaný.

„Ačkoliv v tuhle chvíli není žádný oficiální lockdown, zhoršující se epidemická čísla nutí řadu domácností být opatrnější,“ vysvětlil hlavní analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Lidé ale šetří nejen z důvodu zhoršující se epidemické situace. „Druhým faktorem jsou rychle rostoucí spotřebitelské ceny, které za říjen už dosáhly šesti procent,“ podotkl ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Zažíváme zátěžové období

Dražší potraviny a energie přitom budou ovlivňovat stále více lidí. „Zmínila bych jev, který považuji za velmi znepokojivý, a to je intenzivní poptávka potravinových bank, kterou vidíme v posledních dnech,“ podotkla ekonomka Ilona Švihlíková. Potraviny zdarma dostávalo před pandemií od potravinových bank asi 100 tisíc lidí. Teď je to 160 tisíc.

„U nás se situace vždycky projeví s dvou až tříměsíčním zpožděním, čekáme zvýšení poptávky na konci ledna a začátkem února,“ informovala ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. Podle odhadů potravinových bank se počet Čechů, kteří nebudou mít na jídlo a budou muset využít nabídky jídla zdarma, může zvýšit až na 180 tisíc.

Zdražování komplikuje život mnoha lidem a nálada ve společnosti je spíše negativního rázu.  „Zažíváme zátěžové období. Nutno ale dodat, že díky předchozím covidovým vlnám narůstá na jedné straně únava a skepse, ale na druhé straně narůstají dovednosti, jak některé zátěžové záležitosti zvládat a nevnímat je jako bezprostřední ohrožení,“ uvedla pro CNN Prima NEWS psycholožka Daniela Vodáčková.

Tagy: