Pandemie změnila obsah peněženek Čechů. Jaká je teď nejčastěji používaná bankovka?

Peníze v peněžence

Pandemie a peněženky

Pandemie koronaviru ovlivnila obsah českých peněženek a dosud nejoblíbenější tisícikoruna přišla o své prvenství. Která bankovka ji na pomyslném trůnu vystřídala?

Vůbec poprvé se v peněženkách českých domácností nejčastěji vyskytuje dvoutisícikoruna. „Vysvětlujeme si to tím, že to závisí na tom, jaké bankovky dávají banky do bankomatů. Předpokládám, že je pro ně výhodnější vkládat vyšší nominále, aby se tak uspořilo na vydávání bankovek,“ uvedl ekonom a člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Oldřich Dědek.

V průměru připadají na každého z nás tři pětitisícovky, patnáct dvoutisícovek a čtrnáct tisícikorun. Stovka a dvoustovka pak po šesti kusech a pětistovka po čtyřech.

Lidé si peníze ukládají pod matrace

„V době pandemie koronaviru dokonce přibylo abnormálně hotovosti. Během prvního březnové lockdownu v loňském roce vyskočila o víc než 20 miliard, které už v oběhu zůstaly,“ informoval bývalý viceguvernér ČNB a ředitel poradenských služeb pro finančních sektor KPMG Mojmír Hampl.

Růst pokračoval a vůbec poprvé se objem hotovosti v oběhu dostal přes 700 miliard. „Všechny debaty o cashless ekonomice a o tom, jak budeme používat jenom karty, se neprokázaly. Domácnosti a firmy používají hotovost víc,“ doplnil Hampl. „Lidé si ukládají peníze pod matrace, jak se říká, a také podnikatelé vidí raději placení účtu v hotovosti, protože se bojí, že protistrana zkrachuje,“ podotkl člen bankovní rady ČNB Dědek.

Některé služby v době lockdownu navíc fungovaly neoficiálně, jiné zase preferovaly platbu hotově, i to se prý na nárůstu objemu peněz podepsalo.

Tagy: