Češi podle dat mají jedny z nejhorších zubů v Evropské unii. Co za tím stojí?

Péči o svůj chrup mnozí Češi značně podceňují.

Češi si neumí čistit zuby, ukazují data

Mnoho cukrů, špatná hygiena a nedostatečná prevence. To jsou hlavní příčiny, proč mají Češi jedny z nejhorších zubů v Evropské unii. A situaci by mohl ještě zhoršit plánovaný konec amalgámových plomb. Černé výplně plně hradí pojišťovny, u těch bílých, které je mají nahradit, by měla být výrazná spoluúčast.

Používání amalgámových výplní zakázala EU v Čechách od poloviny roku 2026. Doteď se ale neví, jak bude jejich náhrada u nás vypadat. „Budou plně hrazené pro děti do 18 let, u dospělých o tom ještě budou jednání, ale předpokládáme, že bude hrazeno 40 procent,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

ČTĚTE TAKÉ: V péči o zuby jsou Češi stále „Švejkové“, míní stomatolog. Varoval před bělením podomácku

„Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) to řekl v několika televizích, že bude něco zadarmo, a pak přišel návrh zákona, že ne, že se naopak ještě další věci zruší, takže my nevíme,“ přiznal v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Až 80 procent Čechů mělo problémy se zuby

A právě to by mohlo ještě více zhoršit zdejší péči o ústní hygienu. Průzkumy Světové zdravotnické organizace (WHO) ukazují, že přes 80 procent Čechů někdy mělo problémy se zuby. Dalším důkazem je i to, že zubní kaz na mléčných zubech má polovina českých dětí. Hůře už jsou na tom pouze v Bulharsku a Rumunsku.

„Příčin může být celá řada. Může to být takzvaně ‚nic mě nebolí, proč bych to dělal‘, nepoužívání mezizubních kartáčků, nepoužívání interdentálních nití. Nezáleží ani tak na té pastě, ale spíše na té kvalitě a délce čištění zubů,“ uvedl pro redakci stomatochirurg Pavel Krejzlík.

„Když jsem převzal stomatologickou komoru, tak třeba Němec spotřebuje šest zubních kartáčků za rok, tady jich bylo 0,8. To znamená, že velká část Čechů vůbec nepoužívala zubní kartáček,“ podotkl Šmucler.

Zubní kartáček by se měl měnit každé tři měsíce, tedy čtyřikrát do roka. Alespoň tak to tvrdí odborníci. Průměrný Čech ho ale za rok vymění pouze dvakrát. „Já používám elektrický, tak čtyřikrát do roka ho určitě měním,“ svěřil se redakci oslovený muž. „Možná tak deset, měním je častěji,“ podotkl jiný. „Měním je dvakrát ročně,“ přiznala dotázaná žena.

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby ten, kdo se o své zuby poctivě stará, viděl na účtence u zubaře nižší částku, protože mu více úkonů proplatí pojišťovna. „Dříve se dělala na pojišťovnu plomba, která byla za 15 minut hotová. Dneska kvalitní plomba zabere třeba hodinu, takže ten lékař není schopen ošetřit tolik pacientů,“ podotkl Krejzlík.

Situaci komplikují i školky

A to je další problém. Víc pravidelných preventivních prohlídek a práce s kvalitnějším materiálem zabere více času. Nadbytek zubařů, jak přiznal i ministr Válek ve zveřejněné analýze v pátek, v Čechách rozhodně není.

ČTĚTE TAKÉ: Jak předejít nechtěnému žloutnutí zubů? Dentista zmínil dvě časté chyby, které lidé dělají

Bývalý prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek v rozhovoru pro CNN Prima NEWS zdůraznil, že prevence spočívá zejména v omezení cukrů, a to především ve sladkých nápojích. Co se čištění zubů týče, má trvat tak dlouho, dokud není chrup čistý. „Existuje celá řada přípravků, například barvících, kterými se znázorní, zda jsou zuby vyčištěny dobře nebo ne. Důležité je také navštěvovat zubaře a dentální hygienistku, kteří případné chyby vychytají,“ vysvětlil.

Komplikace v osvětě v péči o chrup představují i školky. „Celý život pečuji o děti. Rodič se stará do tří let, než dá dítě do školky – a tam při každé oslavě dostávají bonbóny a další cukrovinky. Tudíž veškerá domácí péče přijde vniveč. Bylo by také potřeba udělat celorepublikovou prevenci, kterou by platilo ministerstvo zdravotnictví nebo pojišťovny. To u nás ale neexistuje,“ dodal Pekárek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jak na správné čištění zubů? Bez pasty a minimálně deset minut, radí lékař

Tagy: