Češi stále více holdují podzimní dovolené. Srí Lanka je krásná a levná exotika, láká Pavlíková

Mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková

Kateřina Pavlíková o možnostech podzimní dovolené

Letní dovolené má většina z nás za sebou. Příjemné teploty nás sice ještě čekají, je nicméně jasné, že zima začne pomalu, ale jistě klepat na dveře. Kam se dá na podzim a v zimě zaletět za teplem a trošku se ohřát? A kdy začít zájezd kupovat? I na to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS odpovídala mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

Co Češi a podzimní dovolená?
Během podzimu se jezdí na dovolenou stále častěji. Třeba přes svátky, jak teď v září, tak potom v říjnu. Ta sezona se prodlužuje dlouhodobě a jedná se hlavně o cestovatele, kteří si můžou dovolit vyrazit i takhle mimo prázdniny s menšími dětmi – seniory nebo také páry, jež chtějí ty destinace zažít s méně turisty, vyrazit na výlety. Ty podmínky jsou tam pořád příjemné.

Co se teď koncem září více prodává – pobyty u moře, nebo na horách?
Aktuálně jsou to doprodeje last minute zájezdů z těch letních destinací a zároveň prodeje na zimní sezonu. Ale to je spíše exotika nebo poznávací zájezdy. Co se týče lyžování, tak očekáváme, že zájem začne s prvním přívalem sněhu na horách.

Kdy je tedy nejlepší pro nás jako pro zákazníky začít tyto podzimní dovolené nakupovat?
Pokud jde o státní svátky, tak už je teď doprodej posledních míst, už určitě nečekat. Co se týká exotiky, pořád probíhají předprodeje, to znamená, že slevy jsou teď nejvyšší. Chcete-li vyrazit třeba přes Vánoce, silvestra nebo jarní prázdniny, už se to poměrně plní. Je vidět, že Češi chtějí vyrazit do tepla, a jakmile tady začne být počasí ošklivější, čekám, že zájem bude ještě vyšší.

Zmiňujete tu exotiku, jak jsou na tom Češi? Volí exotiku spíše v zimních měsících, nebo po ní sahají i v létě?
V zimních měsících jednoznačně exotika vévodí. Je to přirozené, takový nádech toho, že chceme z toho ošklivého počasí někam utéct, a exotika tomu samozřejmě nahrává. Z těch nejbližších je to třeba Zanzibar, Madagaskar, ale létá se i do Asie nebo třeba Karibiku.

Srí Lanka patří k těm nejlevnějším exotickým destinacím.

Je tam nějaký nový hit, který čeští turisté objevují?
Z novinek je to Srí Lanka, která se opět otvírá turismu. Lety do Colomba budou moderním Boeingem 787 Dreamliner trvat přibližně deset hodin, cesta se tak zkrátí a bude pohodlnější než kdykoli v minulosti. První odlet je plánovaný na úterý 24. října. Je to také Madagaskar, kam se teď díky přímým letům dostane člověk za devět hodin, dříve to byl i den na cestě a tři přestupy. A v neposlední řadě je to Dominikánská republika.

Možná by někoho mohla vyděsit finanční stránka. Připlatí si lidé za podzimní dovolenou, nebo je to srovnatelné s tou letní?
Jsou to dálkové destinace, takže i ceny letenek jsou vyšší, nicméně zůstávají srovnatelné s loňskou úrovní, maximálně šly nahoru v jednotkách procent. Cena závisí i na plánování dopředu, výběru typu hotelu nebo délky zájezdu. Takže se Češi opravdu nemusí bát, že by ceny šly výrazně nahoru.

Například Srí Lanka patří k těm nejlevnějším exotickým destinacím, navíc je velmi bezpečná a plná usměvavých obyvatel. Velmi levné v porovnání s Evropou je nejen jídlo, zejména rýže, různé druhy typického kari či ovoce, ale také koření, cejlonský čaj nebo masáže či procedury ájurvédy, kterou je tato oblast proslavená. Zájezdy se zpáteční letenkou, ubytováním, jídlem i českým delegátem na místě startují už kolem 19 tisíc korun na osobu, což jsou ceny často nižší než jen samotné letenky směrem do Asie.

Co Češi od dovolené v tropech čekají? Spíš all-inclusive, odpočinek, pohodičku, anebo hledají víc dobrodružství, víc různých aktivit a víc cestování po destinaci? Jaký je trend v tomto směru?
Je to kombinace všeho. Češi mají rádi čtyřhvězdičkové, pětihvězdičkové hotely, chtějí mít služby velmi kvalitní, vybírají stále lepší, chtějí letět třeba i byznys nebo prémiovou třídou v letadle, ale na místě pak chtějí i více výletů. My jsme teď i v létě viděli, že klienti vyráželi průměrně na dva výlety. Ale je to i o adrenalinových zážitcích, je to o různých kurzech vaření, ale také dalších aktivitách. Zejména single cestovatelé nebo páry chtějí na dovolené něco zažít.

Právě například Srí Lanka láká turisty nejen na odpočinek na plážích, ale také na výlety po ostrově. Za návštěvu stojí důležitá buddhistická či hinduistická místa, UNESCO památky, rovněž čajové plantáže nebo ikonické železniční tratě. Největším lákadlem jsou pak národní parky a safari se slony, opicemi i dalšími druhy zvířat ve volné přírodě.

Je ten trend, myslím teď trend zájmu o podzimní dovolené, srovnatelný například s minulým rokem, nebo sledujete vyšší zájem ze strany Čechů?
Sledujeme vyšší zájem. Možná to je i v souvislosti s tím, že máme nové destinace. V tuto chvíli máme už na zimní sezonu prodáno o 80 procent víc zájezdů než v loňském roce, takže poptávka je téměř dvojnásobná. Věříme, že to tak bude pokračovat, a uvidíme, jak to bude s lyžařskými zájezdy, protože letos budeme i na lyže létat letadlem.

Opravdu?
Od konce prosince spouštíme novinku, a to jsou přímé lety do tureckého Kayseri. Tam jsou hory vysoké okolo 3 000 metrů a jednotlivé resorty a sjezdovky tam vybudovali Rakušané – zřejmě největší specialisté na zimní sporty.

Když uděláme srovnání, vyjde letět na lyže do Turecka levněji než jet do Alp?
Samozřejmě záleží, co si vyberete za ubytování, ale musím říct, že se v Turecku je šestidenní skipas už rovnou v ceně. Cena se tam pohybuje kolem 17 tisíc na osobu za celý týden.

Tagy: