V Evropě, stejně tak v Česku, narůstá počet případů onemocněním dnou – chorobou, které se přezdívá také nemoc králů. Velká Británie je na pětiletém maximu, stále více lidí je s bolestmi hospitalizováno. Experti popsali, na které čtyři příznaky by si lidé měli dát pozor.
V Česku nemoc králů, ve Velké Británii viktoriánská nemoc. Označení pro dnu se v zemích liší, její příznaky jsou ale všude stejné. Dna je bolestivou formou artritidy, k níž dochází v momentě, kdy je hladina kyseliny močové v krvi vysoká, způsobuje tvorbu krystalů a jejich hromadění v kloubu i jeho okolí.
Četnost onemocnění se v posledních letech rapidně zvyšuje. Například Velká Británie hlásí, že je s chorobou na pětiletém maximu. V průběhu roku 2021 a 2022 bylo s dnou hospitalizováno přibližně 250 tisíc lidí, přičemž za poslední tři roky se počet případů zvýšil o 20 procent, píše web Mirror. V Česku pak dna postihuje až dvě procenta mužů starších 30 let a žen starších 50 let.
Vědci se domnívají, že příčinou zvýšeného výskytu dny je prodloužení očekávané délky života, změna stravovacích návyků a také vyšší výskyt onemocnění souvisejících s dnou, například metabolického syndromu nebo vysokého krevního tlaku. Bylo zjištěno, že na četnost výskytu dny má vliv několik faktorů, například věk, rasa nebo roční období, uvádí Státní zdravotní ústav.
Omezte alkohol i červené maso
Lidé by se měli mít na pozoru zejména před příznaky nemoci, experti poukazují zejména na čtyři: náhlá silná bolest kloubu (obvykle palce u nohy, ruky, zápěstí, lokte nebo kolena), horká kůže, oteklé klouby a zarudnutí postiženého místa. Záchvat dny obvykle trvá pět až sedm dní, následně se zlepšuje. Pokud se okamžitě léčí, nemusí způsobit trvalé poškození kloubů.
Dieta při onemocnění však není lékem. Může snížit riziko opakovaných záchvatů onemocnění a zpomalit progresi poškození kloubů. Lékaři lidem doporučují, aby se vyvarovali jezení červeného masa, vnitřností, pití alkoholu – zejména piva – či přirozeně sladkých ovocných šťáv.