Prymula o opičích neštovicích: Nešíří se jako covid. U těžkých případů se dá smrt čekat

Epidemiolog Roman Prymula

Epidemiolog Roman Prymula k současné koronavirové situaci

V Česku zemřel první pacient s opičími neštovicemi. Jak však zdůraznil epidemiolog Roman Prymula, fatálním se pro nakaženého stal zápal plic. Pacient navíc trpěl i dalšími závažnými nemocemi. Prymula v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS obavy z nemoci mírnil, přesto nabádal k opatrnosti.

Prymula uvedl, že úmrtí s opičími neštovicemi není až tak raritní. „Ve světě je dosud evidováno 23 případů úmrtí, byť jich může být trochu více. Pacient v Česku však ve finále zemřel na zánět plic, což průběh nemoci komplikuje. U těžkých průběhů se to dá očekávat,“ podotkl.

Pro mnohé byla však zpráva, že lze na toto onemocnění zemřít, zarážející. „Při prvních 20 tisících případů ve světě nikdo nezemřel. Od té doby však úmrtí jsou. Dnes jsme na 65 tisících případů nakažených, onemocnění se šíří, byť se z křivek dá usuzovat, že se nárůst zastavil,“ pokračoval epidemiolog.

Zdůraznil, že opičí neštovice nejsou lehkým onemocněním. „Nemoc spadá do kategorie vyvolaných poxviry, je tedy příbuzná pravým neštovicím. Z toho vyplývá, že u nich smrtnost může být, ale je nesrovnatelná s pravými neštovicemi. Onemocnění je závažné a měli bychom se ho vyvarovat. Jeho přenos je však pomalejší než u covidu,“ doplnil.

Další vlnu covidu nečekám

V Česku se navíc kromě opičích neštovic řeší pandemie koronaviru. Počet nakažených postupně stoupá, Prymula všal další vlnu neočekává. „Zatím nevidíme exponenciální nárůst, jde o nárůst setrvalý, kdy se držíme mezi třemi až pěti tisíci nakažených, a to i s reinfekcemi. Nečekám další vlnu, populace je v procesu kontaktu s variantami viru. Proti omikronu navíc máme vakcínu,“ dodal.

Kdo by se měl nechat proti nemoci COVID-19 očkovat? A jaká opatření by Prymula zavedl? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: