Budovy se zrušenými pobočkami Česká pošta prodá. Majetku se už zbavují i soukromníci

Vedení pošty chce po svátcích obnovit jednání se starosty měst a obcí o případné směně rušených poboček, které 1. července trvale zaniknou. Celkem jich bude 300. Stovku z nich má pošta ve vlastních budovách a právě ty chce nabídnout k odkupu. Svého majetku už se zbavují i někteří soukromníci, od kterých společnost prostory pronajímá.

Necelé dvě miliardy korun – s takovou ztrátou hospodařila Česká pošta v minulém roce. Proto se pobočková síť o 300 poboček scvrkne. „Třetina budov je ve vlastnictví České pošty nebo tam máme nějaký spolupodíl. U ostatních jsme v nájemním vztahu,“ řekl mluvčí společnosti Matyáš Vitík.

Pobočku v pražské Kubelíkově ulici má v pronájmu pošta od soukromého vlastníka. Ten už ji na internetu nabízí k prodeji. Pobočka přitom existuje už několik desítek let a je možné, že ji navštěvoval i novinář, spisovatel a držitel Nobelovy ceny za literaturu Jaroslav Seifert, který vedle chodil do školy. „Bydlím tu už 60 let a pošta tu byla vždycky. Mají zavírat všechny pobočky tady v okolí,“ řekla v anketě CNN Prima NEWS starší žena.

ČTĚTE TAKÉ: Změny v přebírání důchodu na poště? Rakušan je přetažený a pomatený, zuřil Havlíček

Odsouzena k zániku je i pobočka v Kaprově ulici na pražském Starém městě. Co v těchto místech bude, zatím nikdo neví. Budova má ale bohatou historii. Česká pošta je tu od roku 1988 a ještě dávno předtím v ní žil hudební skladatel Jaroslav Ježek, který spolupracoval s Voskovcem a Werichem.

Nepotřebného majetku se přitom vedení pošty snaží zbavit už poměrně dlouho. Například v Bohdíkově na Šumpersku před několika lety hrozilo, že pobočka pošty úplně zanikne. Sídlila totiž v domě, který je momentálně na prodej. Nakonec se vedení pošty domluvilo s vedením obce a při rekonstrukci úřadu vznikla pobočka nová. „Je dobře, že pošta tady zůstala,“ ohodnotila situaci ve městě další žena.

Pošta s vedením města nekomunikuje

V podobné situaci se ocitla budova na náměstí ve Valticích na jižní Moravě, která sloužila poště 60 let. Teď je na prodej. Podle místních i vedení města bude ale pošta zachovaná. „Pobočka by měla být zachována, ale nevíme, v jakém rozsahu budou poskytovány služby,“ řekl starosta Valtic Aleš Hofman (Valtičané 2018).

Stejný případ řeší i na druhé straně republiky v Chřibské na Děčínsku – tam budovu prodává stát. „Pošta s námi vůbec nekomunikuje. Budova je na prodej, ale podle mých informací s věcným břemenem. Pošta by tam měla zůstat,“ uvedl místostarosta Chřibské Jaroslav Nepovím (SNK - Za rozvoj města).

Vedení pošty v příštím týdnu projedná námitky starostů obcí a měst. Poté zveřejní konečný seznam budov nabízených k prodeji.

Tagy: