Česko se snaží otevřít Ukrajině dveře do EU, oznámil Fiala. Jde i o „volbu slov“

Petr Fiala

Tisková konference Petra Fialy po jednání v Bruselu

Česká republika dokázala společně s dalšími zeměmi na Evropské radě zvýšit šance Ukrajiny na udělení statusu kandidátské země EU. Na tiskové konferenci to v pátek dopoledne oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Zároveň upozornil, že je potřeba se bavit o plánu na poválečnou obnovu země.

„Česká republika se snaží prosadit některé věci. Spolu s dalšími zeměmi jsme zlepšili formulaci, která se týká otevírání dveří Ukrajině pro kandidátský status pro budoucí přijetí do Evropské unie, což je důležité z hlediska naděje pro lidi, kteří tam bojují za svou nezávislost a také za nás,“ řekl Fiala před pátečním jedním Evropské rady.

Změna každého slova může podle něj enormně zvýšit šance země na budoucí přijetí do EU. „Formulace se vrací a rozvíjí Versaillskou deklaraci. To bylo důležité, protože ta formulace více otevírá Ukrajincům dveře,“ sdělil novinářům. „U těchto politických závěrů i volba slov může mít později vliv na to, co se odehrává na následujících rovinách rozhodování,“ doplnil Fiala.

Česko se tak řadí mezi několik zemí, které evropskou budoucnost Ukrajiny prosazují. „Jsou země, které by si dovedly představit – a mezi ně patří i Česká republika – že by tam bylo otevřeně řečeno, že Ukrajina bude mít status kandidátské země. Pak budeme řešit technické věci. Mimořádné situace vyžadují mimořádné řešení. Jsou ale země, které si takovéto mimořádné postupy nedokáží představit. Proti původnímu návrhu je to výrazné otevření dveří,“ zopakoval premiér.

Tagy: