Čeští triatlonisté uvízli na Kanárech. Pozitivní test mělo šest z nich, jsou v izolaci

Téměř kompletní česká reprezentace v triatlonu zůstala „uvězněná“ na Kanárských ostrovech kvůli šesti pozitivním testům na koronavirus. Soustředění si ve Španělsku protáhnou minimálně o povinnou desetidenní karanténu.

Na ostrově Gran Canaria už třetí týden pobývá patnáctičlenná výprava českých triatlonistů. Je mezi nimi i účastník olympijských her 2012 v Londýně Jana Čelůstky nebo nejúspěšnější loňský závodník Lukáš Kočař.

Po příjezdu se Češi rozdělili kvůli ubytování do dvou skupin. A pochvalovali si nadmíru vyhovující tréninkové podmínky. Plavání v bazénu i v moři, jízda na kole nejen na silnici, ale i na dráze, běh po plážích. K dispozici i posilovna. „Cítíš se dobře? Tak se nechtěj cítit ještě lépe,“ žertoval osobní trenér části reprezentantů Zbyšek Zeman.

Jenže po několika dnech idyla pokazila nepříjemná komplikace. Dva členové týmu skončili se zdravotními problémy v postelích. Jedním z nich byl majitel nejrychlejšího českého času na Ironmanu a současně fyzioterapeut týmu Petr Soukup. „Začal jsem se cítit slabě, ani po dvouhodinovém dopoledním spánku jsem málem nevyšel schody do pokoje v prvním patře,“ líčil pro CNN Prima NEWS obtíže Soukup, který stále trénuje a k tomu každý den tři hodiny pečoval o těla reprezentantů.

V českém táboře to začalo dvěma pozitivními testy na nemoc COVID-19, testy den před plánovaným odletem zpět do Česka však „prodloužily“ pobyt celého družstva o další dva týdny. Šest pozitivních, jediný bezpříznakový. Následovalo další stěhování a izolace v hotelových pokojích.

„Tři dny jsem ležel s horečkami, cítil jsem se jako při normální chřipce. Teplota mezi 37,5 a 38 stupni a svalová slabost. Ale nezabral mi paralen jako obvykle. Jen jsem ležel, pil čaj a dojedl zbytek vitamínů, které jsem si přivezl z domova,“ popsal Soukup.

Nakažení museli do hotelu, ze kterého je nesměli vystěhovat. Dostali telefonní číslo pro případ komplikací, na které se však nedalo dovolat. „Ale do 24 hodin se ozvali sami zástupci místní hygieny a dvakrát denně nás telefonicky kontrolují. Ptají se, jak se daří, jestli nepotřebujeme nákup, postarají se,“ přiblížil španělský „státní“ servis Soukup.

Příznaky u všech po pár dnech zmizely, vrátily se čich i chuť. A tak vzápětí začali reprezentanti shánět cyklistické trenažéry, aby mohli jezdit aspoň v pokojích u otevřených oken. „Střídám ležení v posteli se sezením na gauči a vymýšlím, jak aspoň trochu plodně zabít čas,“ poznamenal Soukup.

Pokud se neobjeví další komplikace, měli by čeští triatlonisté absolvovat v pátek 12. března testy na koronavirus. Při negativních výsledcích by pak mohli o den později odletět. Díky bezplatné změně rezervace letenek je to nebude stát peníze navíc. Náklady nechtěného prodloužení pobytu by měla uhradit pojišťovna.

Tagy: