Kaderka o národním pokladu ženský tenis: Odraz ojedinělého systému. Proč muži zaostávají?

Minulý týden „schytávala“ poklonu za poklonou čerstvě 18letá Linda Nosková. Další šperk z pokladnice českého ženského tenisu. Na turnaji v australském Adelaide vyřadila teenagerka hráčky z první desítky žebříčku a fanoušky přesvědčila, že o budoucnost by mělo být postaráno. Celkově si tuzemské mladice s raketou získávají pozornost celého světa a šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka si mohl i v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS libovat.

Sestry Fruhvirtovy, Sára Bejlek nebo právě Linda Nosková. Čeští fanoušci by se neměli obávat chvíle, kdy Kvitová, Plíšková nebo Krejčíková skončí. Nezbyde po nich díra. Skoro se zdá, že země ze srdce Evropy disponuje bezednou studnicí mladých talentů.

„Chtěl bych říct, že mimořádné úspěchy v mládežnických kategoriích jsou dlouhodobé. Jen se o nich v minulosti tolik nemluvilo. Všichni se bavili jen o Davis Cupu a Fed Cupu. Když kdysi Bára Strýcová vyhrála juniorskou soutěž na Australian Open, média zajímalo vše okolo, ale ne samotný úspěch. Veřejnost o nynějších úspěších ví i proto, že se o ně více zajímají média,“ popsal Kaderka v Novém dni.

V posledních dnech se mluvilo zejména o Noskové, která byla na podniku v australském Adelaide dlouho nezastavitelná, ačkoliv jí turnajový pavouk stavěl do cesty skutečně prekérní překážky. I experti se podivovali nad tím, že po finálové účasti a výrazném skoku v žebříčku nedostala vítězka juniorky Roland Garros z roku 2021 divokou kartu pro první grandslam sezony Australian Open.

Musela tedy do kvalifikace, kde dosavadní největší kariérní úspěch následoval konec po prvním zápase. Ale v budoucnu by měla dostat ještě mnoho příležitostí se na největších tenisových akcích představit. Stejně jako její krajanky.

„To, že máme nejlepší hráčky světa ve věku 19, 18, 17, 16, 15 a 14 let, je hezká realita,“ pochvaloval si prezident Českého tenisového svazu. „Děje se tak díky tomu, že jsme před čtvrtstoletím úplně převrátili filozofii svazu. Na prvním místě je a musí být podpora mladé generace. Máme ojedinělý a sofistikovaný systém výchovy, který je řízený aktuálními prioritami, nikoliv tabulkami a kritérii, které pořád někdo vymýšlí,“ pokračoval Kaderka.

Chlapci chtějí být novým Jágrem nebo Nedvědem

„Velká poklona českým tenisovým rodičům, kteří do dětí investují. Máme skvělé trenéry, dokonalý systém turnajů i přípravy juniorů. Jediný svého druhu na světě,“ řekl dále tenisový boss a pochvaloval si výtečný skauting i rozsáhlou síť funkčních akademií: „Sítem nám ty nejlepší nikdy nepropadnou. Dostávají individuální podporu.“

Zatímco ženské mládežnické kategorii se už delší dobu dostává hodně pozornosti, mladíci zůstávají trochu pozadu. Kaderka uvedl kardinální příčinu. „Rozdíl v přípravě a šancích není žádný. Kluci dostávají úplně stejný systém podpory jako holky. Akorát majorita rodičů dá své talentované dcery na tenis. Proto největší talenty má tenis a až pak jsou další sporty. U chlapců je to jinak – nejlepší kluci chtějí být Jaromírem Jágrem nebo Nedvědem, proto jdou napřed na zimák, respektive fotbalové hřiště. Obecně tíhnou spíše ke kolektivním sportům. Hokejoví junioři získali na nedávném mistrovství světa stříbro a několik z nich hrálo v dětství tenis.“

Zároveň Kaderka připomněl, že nyní je zaděláno na lepší časy i mezi muži. „Chlapci do 12 let nedávno vyhráli mistrovství Evropy. Sedmnáctiletý Jakub Menšík je skvělý tenista, který projevem na kurtu připomíná Tomáše Berdycha. Znovu máme tři hráče v první stovce žebříčku ATP – především Jiří Lehečka má ohromně našlápnuto.“

Tagy:
Evropa tenis Jaromír Jágr CNN Prima NEWS Nový den Ivo Kaderka sport mládež Český tenisový svaz Davis Cup Australian Open Adelaide Linda Nosková tenis Sára Bejlek Australian Open