Českem se psem: Cestopsí výbava aneb Bez čeho se na našich výpravách neobejdeme?

Jak probíhá příprava na naše výpravy a co nám nesmí chybět v batohu? Jsem minimalista, nerada s sebou tahám přebytečné věci. Někdy jsou naše výpravy fyzicky náročnější, proto volím opravdu jen to nejnutnější.

V batohu pro holky nesmí chybět skládací gumová miska na vodu. Velikostně jsem zvolila misku pro menší plemena, která holkám bohatě stačí. Do plastové láhve si nachystám vodu, množství podle toho, zda bude možné po cestě vodu doplnit u některé z lesních studánek či horských pramenů, které jsou většinou na online turistických mapách vyznačeny. Když nás cestou doprovází potok nebo říčka, je to ideální, voda pro holky je zajištěna (i pro případné osvěžení v podobě koupele).

Výběr správného postroje není hračka

Další důležitou věcí, bez které se neobejdeme, jsou správně padnoucí postroje. Obojky při našich výpravách nepoužívám z toho důvodu, že holky jsou mladé a plné energie s tendencí tahat, zvláště pak v novém prostředí, ve kterém je plno neznámých pachů a věcí k objevování. Tím, že pejsek na obojku táhne, se škrtí, což má za následek nesprávné dýchání a nedostatečné okysličování krve. Škubání na vodítku navíc zatěžuje jeho pohybový aparát. Já používám dva druhy postrojů. Jaký druh zvolím, záleží na typu naší výpravy.

Krátký postroj –⁠ určený pro vycházky s pejsky a do mírného tahu, volím tehdy, pokud vím, že holky budou velkou část našeho výletu mít možnost trávit „na volno“. Připnu si je pouze v případě, kdy je potřebuji mít pod kontrolou např. v situacích, kdy míjíme jiné psy, v případě nebezpečného terénu nebo frekventovaného úseku. Jako příklad takového výletu mohu uvést naši výpravu naučnou stezkou údolím Bílé Opavy, během níž jsme velkou část výpravy zdolávaly náročný úsek plný kluzkých schůdků, lávek a žebříků. Krátký postroj se hodí i na celodenní výlety pro pejsky, kteří příliš netahají. Hlavní je, aby pejsek v postroji nesípal.

Dlouhý tzv. tažný postroj volím v případě, kdy jsou holky k postroji připnuty převážnou část naší výpravy a kdy je tah žádoucí. Tah se v dlouhém postroji krásně rozloží do celého těla a nezatěžuje jejich pohybový aparát. Holky mě bez sípání táhnou a pro mě je chůze do strmější kopců příjemnější. Tažné postroje se využívají i pro různé psí sporty, jako například canicross (běh se psem), bikejöring (cyklistika se psem), dogscootering (koloběžka se psem), skijöring (běžky se psem) a mushing (jízda se psím spřežením).

Na trhu je spousta typů a značek postrojů. V případě pořízení postroje je vhodné konzultovat jeho nákup s odborníky, kteří vám se správným výběrem pomohou. Ale pozor! Ne každý prodavač v obchodě se psími potřebami je na tuto problematiku odborník a dokáže vám při výběru postroje pro vašeho čtyřnohého parťáka dobře poradit. Na internetu existují různé užitečné informace, FB skupiny, videa, kde zkušenější rádi poradí. Je potřeba mít na paměti, že u každého psa je výběr postroje individuální. To, co sedí jednomu, nemusí sedět druhému. Správně zvolený postroj zajistí pejskovi zdravý pohyb a radost z výletování.

Musí nám to hezky pružit

U nás je samozřejmostí také amortizační vodítko, kterých je na trhu také velká řada. Některá vodítka jsou rozdělena podle velikosti psa, některá jsou univerzální. Odpružená část vodítka má tu funkci, že zmírní každé trhnutí pejska a pohyb i tah je díky tomu přirozenější.

Tyto dva psí komponenty se mnou spojí sedák. Jak jsem psala výše, jsem minimalista, proto jsem zvolila sedák běžecký. Na trhu lze koupit sedáky přímo na dogtrekking, tedy výletování s pejsky. Tyto sedáky jsou vypolstrovanější a robustnější a některé mají kapsy na odložení drobných věcí. Sedák mi umožňuje mít volné ruce, které jsou mi oporou při zdolávání náročnějšího terénu nebo ládování se svačinou. Kvalitní a správně seřízený sedák by vám měl chránit váš pohybový aparát a tah vašeho pejska by měl být příjemný. Zde je opět nabídka široká a je potřeba vyzkoušet, který vám nejlépe padne.

Psí energie na cestu

V neposlední řadě, když je s sebou nezapomenu vzít (to jsou pak holky pěkně naštvané), jsou pamlsky pro doplnění energie po cestě. Nejsem úplně zastánce komerčních dobrot, kterých jsem v minulosti kupovala mraky. Osvědčily se mi klasické nesolené škvarky, které se dají sehnat skoro v každém řeznictví. Škvarky jsou výborným doplňkem pro aktivního psa, protože obsahují tuk, který je pro pejsky hlavním a nejbohatším zdrojem energie. Protože jsou velmi tučné, musí se s nimi zacházet s rozumem a přiměřeně k pejskově aktivitě. Komu nevyhovují, fantazii se meze nekladou, sortiment psích pamlsků je nekonečný a na internetu najdete plno receptů i pro jejich domácí přípravu.

Bezpečná přeprava autem

Pro naši přepravu do cílové stanice, odkud vycházíme, využívám nejčastěji jako dopravní prostředek auto, kde je důležité zajistit bezpečí mě i holek. Ty přepravuji na zadních sedadlech, které mám opatřeny ochranným potahem. Dají se lehce sehnat ve větších obchodních řetězcích a v e-shopech. Za kvalitnější potah si sice připlatíte, ale vyplatí se vám to, zvláště u pejsků, kteří se rádi válí v bahně stejně jako Koule. Ochranné potahy se vyrábí i ve verzi do kufru. Někteří pejskaři vozí pejsky v kufru v autoklecích. Tato varianta se mi líbí nejvíce. Auto vám zůstane čisté a pejsci jsou v kleci v bezpečí, nicméně do našeho kufru by se nevlezla ani jedna. Já pro zabezpečení pejsků na zadních sedadlech používám speciální psí bezpečnostní pásy, které připnu k vycházkovým postrojům a můžeme vyrazit.

Další výbava

Nedílnou součástí zvláště v tomto období, kdy se brzy stmívá a my se někdy nestihneme z výletu vrátit za denního světla, jsou svítící obojky. V sychravém podzimním počasí je dobré, když jsou postroje nebo klasické obojky vybaveny i reflexními prvky.

Pokud chci v rámci naší výpravy s holkama navštívit nějakou turistickou atrakci nebo památku, popř. se potřebuji přiblížit veřejnou dopravou, beru s sebou i náhubky, které jsou pro pejsky na těchto místech povinné.

Trh nám však nabízí i spousty dalších doplňků pro naše čtyřnohé parťáky: reflexní vesty, pláštěnky, dečky, termo oblečky, botičky, energy drinky a mnoho dalšího. Jelikož jsou holky mladé, v dobré fyzické kondici a bez zdravotních problémů, zatím nemám důvod je o naši cestopsí výbavu obohatit. V zimě holky do oblečků neoblékám, protože mají hustou srst a podsadu, která je před chladem přirozeně chrání. Tento sortiment je určen především pro krátkosrstá nebo bezsrstá plemena, psí seniory, popř. pejsky, kteří trpí různým typem onemocnění a potřebují být po celou dobu výletování v chladném počasí v teple a suchu. Teplé oblečky pak slouží i psím sportovcům, kteří mají po větší fyzické zátěži, při které se jejich svaly zahřejí na maximum, odpočinkovou fázi, ve které speciální oblečky udržují jejich svaly stále v teple a probíhá tak správný způsob jejich regenerace.

Botičky někteří pejskaři nosí s sebou pro případ, kdyby si pejsek po cestě v náročném terénu (ostré kameny), poranil tlapku (stržený drápek, rozříznutý polštářek). Slouží také jako ochrana před ledovým nebo naopak rozpáleným povrchem a posypovou solí. A pokud byste měli ambice vyrazit na dogtrekkingový závod, jsou součástí povinné výbavy. Jediné, co zatím zvažuji do budoucna holkám pořídit, je kvalitní pláštěnka. Párkrát už nás nějaký ten deštík nepřipravené zastihl a myslím si, že bychom všechny ocenily, kdybychom byly v tu chvíli v suchu. I když u Koule bych za to ruku do ohně asi nedala…

Tagy: