Česko by mělo být potravinově soběstačné, shodli se poslanci. Luzar zkritizoval EU

Ilustrační foto

Balaštíková a Luzar o vysokých cenách potravin

Podle ekonomů zdraží pečivo nebo těstoviny až o třicet procent. Na vině je neúroda. Každý stát by měl být proto alespoň částečně potravinově soběstačný. Spotřeba jídla je pak věcí každé rodiny. Řekli to ve vysílání CNN Prima NEWS poslankyně hnutí ANO Margita Balaštíková a poslanec KSČM Leo Luzar. Balaštíková zároveň varovala také před rostoucími cenami energií.

Zdražování pečiva nebo těstovin až o třicet procent přijde v důsledku špatné úrody nejen v Česku, ale také v Kanadě, která produkuje celosvětově největší množství tvrdozrnné pšenice. A tak u nás zaplatíme víc za chleba, za rohlíky i za celou řadu těstovin.

„V obilovinách jsme ale soběstační, takže zde by se cena neměla promítat. Jenže velké řetězce nastavily světové ceny, i když nemusely,“ vysvětlila Margita Balaštíková ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že cenu ovlivňuje zejména stav světové burzy s obilovinami.

Luzar ale nesouhlasil. „Každoročně jsme svědky výkyvů plodinových burz, v současnosti ale roste cena energií, rostou ceny paliv, což se odráží v dopravě. Potraviny vozíme přes celou Evropu a náklady se přesouvají na občany. Musíme proti tomu bojovat,“ apeloval poslanec KSČM.

Oba hosté se shodli, že v základních potravinách by Česko mělo být potravinově soběstačné. „Nezdraží se jen kvůli neúrodě, měl by zareagovat zemědělský intervenční fond. Evropská Unie není schopná zaručit základní věci, jsme vydány na pospas trhu,“ kritizoval Luzar.

Podle Balaštíkové jsou výkyvy v úrodě běžné a je potřeba, aby reagovali sami občané. „V minulosti se také nestalo, že nebyly rohlíky nebo chleba. O soběstačnost musíme v základních druzích bojovat a počítat s tím, že v úrodných rocích budeme dělat zásoby na ty neúrodné,“ apelovala vládní poslankyně.

Nemůžeme vše házet na občany

Zdražení čeká podle ekonomů také energie nebo bydlení, což se může značně promítnout do rodinných rozpočtů. „Nemyslím si, že bychom měli začít šetřit, ale musíme se zamyslet evropsky a nastavit parametry. Nemůžeme vše přenášet na občana a řešit vše dotační politikou. Ceny porostou, bude to mít dopad na naší republiku a všichni se musíme zamyslet, jak budeme fungovat,“ varovala Balaštíková.

Dodala, že problém mohou mít zejména sociálně slabší rodiny. Luzar ale nesouhlasil, že by šetření mělo být plošné. „Máme větší spotřebu, ale je to věc každého občana. Nemůže paušalizovat a říkat, že když nebudeme šetřit, budou dražší potraviny. Odmítám, aby občané byli ti, kteří za vše mohou,“ konstatoval.

Kolik by mohly stát vybrané druhy potravin od podzimu 2021

Zboží Odhad zdražení (v %) Odhad ceny (v Kč)
Chléb 1 200 gramů 30 41,40
Rohlík tukový 43 gramů 30 2,60
Kaiserka 30 5,10
Špagety semolinové 1 kilogram 40 97,90
Špagety obyčejné 1 kilogram 25 62,25
Pivo Plzeň ve skle 0,5 litru 3 29,90

Zdroj: ČSÚ, srovnávače cen, výpočty redakce

Tagy: