Česko čeká teplý víkend, zasáhne ale i silný vítr. Kdy přijde ochlazení a sníh?

Česko čeká další teplotně nadprůměrný víkend. Nejvyšší teploty se budou pohybovat okolo 7 °C. Vát by měl silný vítr, který může v nárazech dosahovat rychlosti až 90 km/h. Ochlazení by podle meteorologů mělo přijít příští týden.

Přes střední Evropu postupuje k východu frontální systém, za nímž začne v pátek na naše území proudit od severozápadu chladnější vzduch. Obloha bude převážně zatažená, na většině území se vyskytne déšť, v polohách nad 1 100 metrů déšť se sněhem nebo sněžení. Nejvyšší teploty dosáhnou na 6 až 10 °C, v tisíci metrech na horách se pak budou pohybovat kolem 3 °C. Vát bude mírný jihozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který může podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dosahovat v nárazech rychlosti až 15 m/s.

Noc z pátku na sobotu bude polojasná až oblačná. Na horách se ojediněle mohou vyskytnout přeháňky, v polohách nad 700 metrů sněhové. Nejnižší teploty klesnou na 4 až 0 °C. V noci by se měl vítr zmírnit, jeho rychlost by měla dosahovat 2 až 6 m/s.

V sobotu bude obloha polojasná až oblačná, ojediněle se vyskytnou přeháňky. Během dne bude oblačnosti od západu přibývat a ve večerních hodinách meteorologové předpovídají déšť. Nejvyšší teploty vyšplhají na 4 až 8 °C. Vát bude mírný jihozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, který se postupně změní na jižní a večer zesílí na čerstvý s rychlostí 4 až 8 m/s. Ten může v nárazech dosahovat rychlosti kolem 15 m/s, na horách na severu a severovýchodě místy až 25 m/s (90 km/h).

V neděli bude obloha zatažená a během dne se očekávají přeháňky, které budou v polohách nad 500 metrů smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty dosáhnou na 3 až 7 °C, v Čechách pak až na 10 °C. Vát bude jihozápadní až jižní vítr rychlostí 4 až 8 m/s, který v nárazech dosáhne až 20 m/s (70 km/h). Během den však postupně zeslábne.

V následujících dnech by mělo přijít ochlazení. „Teploty v pondělí dosáhnou do 6 stupňů, sněžit by mělo v oblastech nad 400 metrů, a na horách by tak mělo přibývat sněhu. Teploty těsně nad nulou očekáváme v úterý, měly by se pohybovat mezi 0 a 4 °C, sněhové přeháňky by se měly objevovat ve všech nadmořských výškách,“ uvedl pro CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Filip Smola.

Tagy: