Česko překročilo od začátku očkování hranici dvou milionů podaných vakcín proti covidu

Očkování

Zdravotníci v České republice od začátku očkování aplikovali přes dva miliony dávek vakcíny proti covidu. Alespoň jednu dávku dostalo přes 1,34 milionu lidí, obě potřebné dávky má 692 274 obyvatel Česka, kde žije 10,7 milionu lidí.

Od konce prosince, kdy se v zemi začalo očkovat, podali zdravotníci k pátečnímu večeru přesně 2 036 800 dávek. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Začátek vakcinace započal 27. prosince. Zatímco v lednu zdravotníci podávali maximálně 17 tisíc dávek denně, 11. března padla hranice, kdy vakcínu dostalo více než 52 tisíc lidí. Od čtvrtka 8. dubna má pak Česko nový rekord. Zdravotníci aplikovali více než 64 tisíc vakcín proti covidu. Za pátek data ukazují zatím 59 463 naočkovaných lidí.

V Česku se zatím očkuje vakcínami od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Téměř 77 procent dosud podaných vakcín je od společností Pfizer/BioNTech, necelých 13 procent od AstraZeneca a více než deset procent od firmy Moderna. Ve druhé polovině dubna by měly dorazit také první dodávky od firmy Johnson & Johnson, které stačí –⁠ na rozdíl od látek ostatních výrobců –⁠ podat jen jednu dávku.

Přednostně dostávají vakcínu především lidé starší 70 let, někteří chroničtí pacienti, zdravotníci, pracovníci sociálních služeb a lidé z integrovaného záchranného systému. Od pondělí 12. dubna se budou moci k očkování registrovat zbývající chroničtí pacienti, kteří k němu zatím neměli přístup.

Od středy se budou moci hlásit i lidé starší 65 let. Těch je podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) asi 670 tisíc, někteří se ale už nahlásili k očkování kvůli tomu, že mají také chronické onemocnění. Ministr odhaduje, že se jich nyní bude hlásit kolem 400 tisíc. V pátek na tiskové konferenci řekl, že by do konce června mohlo být očkováno 58 procent dospělé populace.

Cílem je očkovat sto tisíc lidí denně

Čtvrteční počet očkovaných byl sice dosud rekordní, v polovině března však premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že cílem je očkovat po Velikonocích 100 tisíc lidí denně. Kapacity očkovacích center a ordinací, kde očkují praktičtí lékaři, jsou pro takové tempo dostatečné, vakcín je však málo.

Babiš v pátek při prohlídce očkovacího centra v pražské hale O2 universum řekl, že Česko mělo původně na duben přislíbeno 2,6 milionu vakcín, kvůli krácení dodávek a změnám v přerozdělení v rámci kvartálu jich ale bude jen 1,56 milionu. Významné krácení se podle něj týká především firmy AstraZeneca.

Dodal, že celkově má země objednáno 27 milionů vakcín pro 14,5 milionu lidí. Kvůli nedostatku vakcín bude očkovací centrum v O2 universu otevřeno až na začátku května, tedy asi o měsíc později, než se předpokládalo.

Nejvíc podaných dávek vakcín vykazuje s velkým odstupem před ostatními kraji Praha, kde lékaři a očkovací centra vykázali 355 639 dávek. Následuje Jihomoravský kraj s téměř 235 000 dávkami a dále Středočeský a Moravskoslezský kraj s 216 000, respektive s 213 000 podanými dávkami. Nejnižší počet vykázaných dávek má Karlovarský kraj, nejméně lidnatý kraj v Česku, do pátečního večera jich v regionu bylo téměř 67 500.

Tagy: