Bojovali a mnozí padli za svobodu a demokracii. Česko si připomíná den válečných veteránů

Symbolem připomínání válečných veteránů se stal květ vlčího máku.

Den válečných veteránů

Česko si 11. listopadu připomíná den válečných veteránů. Oproti minulosti jsou kvůli epidemii omezeny vzpomínkové společenské akce. Lidé si ale mohou tradičně v upomínku hrdinství a odvahy žen a mužů ve zbrani připnout na oděv symbolický červený vlčí mák. Letos s jeho prodejem opět spojila organizace Post Bellum finanční sbírku.

Také za ně zapálíme ve středu 11. listopadu svíčky. Kvůli koronaviru tak nemůžeme učinit obvyklým slavnostním nástupem a položením věnců. Mnohem podstatnější je, že na ně vzpomínáme upřímně a s úctou, kterou si tito hrdinové nepochybně zaslouží

Oběti účastníků válečných bojů se každoročně připomínají 11. listopadu, tedy v den, kdy v roce 1918 bylo podepsáno příměří ukončující první světovou válku. Zatímco v cizině, především v některých anglicky mluvících zemích nebo ve Francii, má svátek široký společenský ohlas, v Česku tolik připomínán není. Oficiálně se zde slaví od listopadu 2001.

V minulých letech se v tento den konaly pietní akce třeba u národního památníku na pražském Vítkově, ale i v řadě dalších českých a moravských měst. Armáda tradičně již o den dříve pořádala bohoslužbu ve vojenském kostele svatého Jana Nepomuckého v Praze na Hradčanech. Protože je kvůli koronavirové epidemii zakázána účast na bohoslužbách, armáda ji letos přenášela živě na internetu bez tradičních hostů.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) v rozkazu vojákům připomněl oběti československých legionářů z první světové války i vojáků z druhé světové války a z novodobých misí. „Také za ně zapálíme ve středu 11. listopadu svíčky. Kvůli koronaviru tak nemůžeme učinit obvyklým slavnostním nástupem a položením věnců. Mnohem podstatnější je, že na ně vzpomínáme upřímně a s úctou, kterou si tito hrdinové nepochybně zaslouží,“ uvedl.

Sociální pomoc hrdinům 20. století

Symbolem připomínání válečných veteránů se stal květ vlčího máku. Letos s jeho prodejem opět spojila organizace Post Bellum finanční sbírku. Vyzvala lidi, aby těm, kteří na válečných frontách i v odboji bojovali za svobodu a demokracii, nyní pomohli v době, kdy jsou ohroženi nemocí COVID-19. Sbírka se koná do konce listopadu a její výtěžek bude věnován na sociální pomoc hrdinům 20. století. Lidé do ní mohou přispět nákupem květu vlčího máku v některých obchodech i online příspěvkem příslušné na webové stránce.

Za každý příspěvek organizátoři sbírky zapíchnou symbolický květ vlčího máku na záhonu na náměstí Republiky v Praze a také na veřejných prostranstvích v Plzni, Českých Budějovicích, Pardubicích, Hradci Králové a v dalších krajských městech.

Výtěžek sbírky pomůže prostřednictvím Centra pomoci Paměti národa konkrétním pamětníkům. „Díky němu zajistíme nákupy potravin, vyzvedávání léků i drobné pochůzky a umožníme seniorům tolik potřebný mezilidský kontakt telefonicky nebo písemně,“ uvedli organizátoři. Do úterního večera se vybralo téměř 800 000 korun.

Válečné veterány dnes také připomene hudební video s názvem Je čas, které bude ve spolupráci se spolkem Vlčí máky a skladatelem Tomášem Kymplem zveřejněno na webu ministerstva obrany.

Tagy: