Česko má za stíhačky F-35 platit dvakrát tolik co Izrael. Nejde to srovnávat, tvrdí Černochová

Bojový letoun F-35.

Česko chce nakoupit americké stíhačky F-35

Za nákup čtyřiadvaceti nejmodernějších amerických stíhaček F-35 by Česká republika měla zaplatit zhruba 120 miliard korun. Téměř dvojnásobek toho, co bylo za pětadvacet letounů vyčísleno Izraeli. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) to však není možné srovnávat, protože zatímco Izrael pouze dokupuje stroje do zavedeného systému, cena pro Česko zahrnuje také výcvik a munici nebo vybavení pro piloty. Odlišné by navíc měly být i konfigurace strojů a zapomínat nesmíme ani na specifickou vazbu mezi USA a Izraelem, připomněla pro deník Echo24.

Má se jednat o největší nákup v moderní historii českých ozbrojených sil. Transakci doporučuje armádní analýza s tím, že požadavky kladené na české letectvo po roce 2040 mohou splnit pouze stroje páté generace, které by vystřídaly nyní využívané švédské gripeny. Jediným dostupným zástupcem v této kategorii je v současné době právě F-35 amerického výrobce Lockheed Martin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rvačka v kosovském parlamentu. Poslanec polil premiéra vodou, vzduchem pak létaly pěsti

V rámci modernizace vzdušných sil o nákup tohoto typu stíhaček usiluje také Řecko, Německo nebo Rumunsko a další. „V následujících letech se z nich tak zřejmě stane standardní letoun NATO, který ve výzbroji evropských armád postupně nahradí jejich starší předchůdce F-16,“ informoval deník Echo24.

Dlouhodobou zkušenost s těmito letouny má také Izrael, který se v květnu 2018 stal první zemí (mimo Spojené státy, pozn. red.), která je nasadila v ostrém boji. Dosavadních padesát strojů Izrael nyní plánuje rozšířit o dalších pětadvacet. Další stíhačky F-35, které v Izraeli nazývají jako „Adir“ (v překladu mocný), mají zemi vyjít v přepočtu na 64 miliard korun. A transakce má být financována z balíku vojenské pomoci, který Izraeli poskytují Spojené státy, uvedla agentura Reuters.

Fakt, že se jedná téměř o polovinu částky, kterou má při srovnatelném objemu strojů zaplatit Česká republika, mnohé zarazil. Jana Černochová proto byla nucena cenový rozdíl vysvětlit: „V ceně pro Česko má být zahrnut i desetiletý servis, výcvik pilotů, munice nebo potřebná modernizace infrastruktury na čáslavském letišti. ‚Neviditelné letouny‘ se schopností stealth totiž kvůli speciálnímu povrchu, který odráží a pohlcuje nepřátelské radary, vyžadují kromě zvláštní údržby například i klimatizované hangáry,“ sdělila pro Echo24.

„Zásadní rozdíl je v tom, že zatímco Česká republika by pořizovala kompletně novou schopnost, tedy nejen letouny, ale např. i výcvik, munici, vybavení pro piloty atd., Izrael pouze dokupuje stroje do již zavedeného systému,“ vysvětlila.

„Podle našich informací se navíc konfigurace izraelských strojů zásadně odlišuje od letounů, které požadujeme my. A je nutné brát v úvahu i fakt, že USA a Izrael mají specifickou vazbu, která zahrnuje jak zvláštní bezpečnostní záruky, tak masivní finanční podporu a vojenské dodávky za podmínek, které nejsou v celé šíři známé,“ doplnila s tím, že cenový rozdíl pro Česko a Izrael nemůžeme srovnávat.

Tagy:
Izrael Jana Černochová Česko USA Echo24 Lockheed Martin F-35 Lightning II