VÝSTRAHA: Vítr bude lámat stromy, může poškodit domy. Podívejte se, kde udeří nejsilněji

Na Česko se žene silný vítr, meteorologové vydali výstrahu. (Ilustrační foto)

Počasí 25.1.2024 6:09

Ve čtvrtek bude nadále foukat silný vítr. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu kvůli tomu vydali výstrahu. Nejvyšší teploty se v následujících dnech budou pohybovat mezi 3 až 10 °C, v noci ale klesnou až na –4 °C. Ojediněle se mohou tvořit mlhy a vyskytnou se také přeháňky.

Ve čtvrtek bude oblačno, místy přechodně i polojasno. Na severu a severovýchodě se mohou vyskytnout přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 5 až 9 °C. Povane čerstvý západní až severozápadní vítr rychlostí 4 až 8 m/s, na západě Moravy až 10 m/s, který v nárazech dosáhne na 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách až na 25 m/s (90 km/h). Odpoledne od západu postupně zeslábne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kluziště na silnicích, zrušené vlaky a spousta zlomenin. Ledovka paralyzovala Česko

Do 18 hodin je v platnosti také výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem. „Hrozí poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

⚠️Aktualizace výstrahy ČHMÚ na silný vítr 🌬Dnes (ve středu) bude s výjimkou východní Moravy vát čerstvý vítr, který...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Wednesday, January 24, 2024

Noc na pátek bude zatažená až oblačná, k ránu se ojediněle vytvoří mlhy, které mohou být i mrznoucí. Na horách na severu a severovýchodě se místy vyskytnou přeháňky, většinou sněhové. Nejnižší teploty klesnou na +3 až −1 °C, při zmenšené oblačnosti až na −3 °C. Povane slabý západní až severozápadní vítr rychlostí do 4 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Zataženo až oblačno předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu také na pátek. Ojediněle se vyskytnou mlhy a déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 6 až 10 °C, na východě a severovýchodě se budou pohybovat kolem 4 °C. Vát bude slabý proměnlivý nebo západní vítr rychlostí do 4 m/s. Odpoledne postupně zesílí na čerstvý severozápadní až západní o rychlosti 4 až 9 m/s a v nárazech dosáhne až na 15 m/s.

Sobota bude oblačná až polojasná, na horách a na severovýchodě se ojediněle vyskytnou přeháňky. V noci teploty klesnou na +2 až −2 °C, přes den pak dosáhnou na 3 až 7 °C. Vát bude čerstvý severozápadní až západní vítr rychlostí 4 až 9 m/s, který místy v nárazech dosáhne až na 15 m/s, Od západu ale postupně zeslábne.

V neděli bude polojasno až oblačno, na severu a severovýchodě až zataženo. Ojediněle se vyskytnou mlhy, které zpočátku budou i mrznoucí. V noci teploty klesnou na 0 až –4 °C, přes den dosáhnou na 3 až 7 °C. Povane slabý proměnlivý, postupně místy jihovýchodní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Tagy: