Zásobník plynu není benzinka, říká expert. Hrozí nedostatek energií, s Ruskem počítat musíme

Plynové hořáky

Levnější energie

I když se může zdát, že je energetická krize zažehnána, další nečekané problémy může přinést již nadcházející zima. Jednotlivé státy proto už nyní plní své plynové zásobníky. Energetický expert Pavel Janeček však varuje, že k zásobníkům bychom se neměli upínat jako k náhradní jistotě. Zároveň zdůraznil, že bez ruského plynu se ještě stále obejít nemůžeme.

Energetická krize zasáhla většinu Evropy po loňském vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Během roku panovaly velké obavy především před zimou, která je náročná hlavně na dodávky tepla. I díky mírnému přelomu roku a velkému šetření se však podařilo chladné počasí přečkat a v současné době už ceny energií padají. Varování před nadcházející zimou se ale objevují už nyní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obce si stěžují, ale o nic nepřijdou, říká ekonom. Úpravou daně z nemovitosti jen vydělá stát

Šéf německého svazu provozovatelů zásobníků plynu a vodíku INES Sebastian Bleschke varoval, že naplnění zásobníků s plynem nebude v létě problém. Přesto při velmi chladné zimě dojde k rychlému vyčerpání zásob. To může následně vést k nedostatku a k růstu ceny. Zároveň konstatoval, že udržet v zákonné míře zásobníky plné ze 40 procent k 1. únoru může být značně problematické.

Podobný scénář může hrozit i České republice. V současné době se rezervy plní a podle dat GIE AGSI má Česko naplněno ze 76 procent. Na hromadění zásob je nyní nejvhodnější doba, protože cena plynu klesá – aktuálně je na 170 korunách za MWh.

Energetický expert Pavel Janeček ale upozorňuje, že zásobníky nejsou garancí dostatku plynu. „Jsou drobným aspektem, který umožní překonat okamžitý nedostatek plynu související s okamžitě navýšenou poptávkou. Jedná se o vyrovnávací zásobníky, které jsou součástí potrubních systémů. Ty slouží k vyrovnání balancu mezi zimou a létem,“ řekl pro CNN Prima NEWS Janeček s tím, že plynové zásobníky nelze brát jako benzinovou pumpu.

Energetická závislost jen tak neskončí

Pro českou energetiku je nadále klíčové, aby byla zajištěna kontinuální dodávka plynu. V případě krátkodobého přerušení jsou k dispozici právě plynové zásobníky. Pokud budou v zimě teploty padat pod bod mrazu delší dobu, tak se zásobníky vyčerpají velmi rychle.

Janeček také dodává, že Česká republika musí před nadcházející zimou čelit hned několika nástrahám. Jednou z nich jsou LNG terminály, které pokryly poptávku po plynu. Nejsou ale zatím stoprocentní náhradou za ruský plyn, na který si evropské státy dříve zvykly.

„Chybí infrastruktura v podobě potrubní cesty nebo terminály, jejichž výstavba se navíc přibrzdila. S ruským plynem musíme nadále počítat,“ řekl Janeček. Stále teče z Ruska přes Ukrajinu a také přes Turecko. Zakázaný není ani dovoz ve zkapalněném stavu. Například ve Španělsku se objem dovezeného LNG z Ruska v prvním čtvrtletí letošního roku zdvojnásobil.

Tagy: