Čeští fotbalisté se na Euro připravují pod vrcholky Alp, kde trénuje Ledecká

Česká fotbalová reprezentace se na mistrovství Evropy připravuje v jihotyrolském regionu Gitschberg Jochtal/Rio Pusteria. Turnaj začne 11. června a Češi do něj vstoupí o tři dny později soubojem proti domácímu Skotsku v Glasgow.

Tým trenéra Jaroslava Šilhavého má pod alpskými vrcholky vše, na co si vzpomene. Jen pár kroků od hotelu Silena ve městečku Vals/Valles mají fotbalisté k dispozici zdejší sportovní areál s přírodním hřištěm s licencí FIFA/UEFA (68×105 metrů) a menší tréninkové hřiště (40×60 m). Na soustředění sem jezdí také kluby z italské Serie A nebo německé bundesligy.

Češi měli do oblasti Gitschberg Jochtal dorazit už loni, ale protože Evropská fotbalová unie Euro 2020 kvůli pandemii koronaviru o rok posunula, dorazili až letos 31. května.

Hotel Silena se čtyřmi hvězdičkami a Superior třídou, kde pokoj stojí 8 000 korun na noc, je komplet rezervován pro potřeby českého týmu, aby zde nalezl klid a zároveň naplnil přísná bezpečnostně-hygienická opatření v uzavřené „bublině“. Interiér včetně 42 pokojů a apartmánů, ale i bazénovým světem s plochou 1 500 metrů čtverečních je zařízený v duchu filozofie feng-šuej. Hlavní kouč Jaroslav Šilhavý si už loni rezervoval místo v sauně na střeše hotelu s panoramatickým výhledem, odkud chce dohlížet na své svěřence.

Stefan Gruber, prezident turistické asociace regionu Gitschberg Jochtal / Rio Pusteria a zároveň ředitel jeho obchodní společnosti, sám majitel Mountain Sky hotelu v Meransenu, loni slíbil, že na hřiště místní fotbalisté téměř rok ani nevkročí.

Trávníkář dojížděl do Tyrolska až z Německa

To sice splnil, ale dlouhá a sněhově bohatá zima neumožnila tak rychlý růst trávy, takže fotbalisté míří také na další hřiště v okolí, především v nižších nadmořských výškách. „Bohužel domácímu pažitu nepomohla ani speciální péče Henryho Lippa, trávníkového specialisty z německého Ingolstadtu, který se o něj staral se svým inženýrem,“ vysvětluje ředitel Gruber.

V sousedství se nachází tenisová hala s plochou 40×40 metrů, která může posloužit i jako tělocvična. Původně plánované press centrum v klubové restauraci se kvůli koronavirovým pravidlům neotevřelo, většina mediálních aktivit probíhá on-line.

V pátek 4. června se národní celek přesune do 340 kilometrů vzdálené Boloně, kde sehraje přípravné utkání proti domácí Itálii. Zatímco Češi mají o nominaci jasno a na soustředění vzali Šilhavým nominovaný kádr pro Euro, pro některé z italských fotbalistů půjde o poslední možnost se do týmu probít.

„Loni jsme zvažovali různé možnosti, byli se podívat na několika místech, ale zvolili jsme tento resort, kde máme ideální podmínky i potřebný klid na přípravu. Maximálně nám to tady vyhovuje a věříme, že se tu připravíme na Euro co nejlépe,“ tvrdí manažer reprezentace a bývalý špičkový fotbalista Libor Sionko.

Nový sponzor Jablonce pochází z Alp

Česká fotbalová stopa zde naroste i dále. Pro příští sezonu se stal Gitschberg Jochtal generálním partnerem prvoligového klubu FK Jablonec, který v právě skončené sezoně obsadil třetí místo za Slavia a Spartou Praha a v červenci vstoupí do předkola Evropské ligy.

Manažeři místního regionu hodlají oslovit českou veřejnost i spoluprací s dvojnásobnou olympijskou vítězkou Ester Ledeckou, která sem bude po tři roky jezdit za přípravou na lyžích i na snowboardu.

„Uvažujeme, že přímo pro ni na míru postavíme sjezdovku na superG, kterou ještě nemáme,“ plánuje ředitel Stefan Gruber. Ledecká se navíc těsně před startem loňské sezony domluvila na spolupráci se zkušeným jihotyrolským trenérem Franzem Gamperem. Už v dubnu ho navštívila na tréninkovém kempu v jeho nedalekém domácím regionu St. Nicolo pod Meranem.

„Český trh je pro nás velmi zajímavý, proto jsme už před dvěma lety zahájili spolupráci. Také jsem pozorně sledoval váš tým, jeho pokroky v posledních měsících a stal se jeho fanouškem! Ale turismus v horách je pro mě víc než práce. Chci krásu míst okolo nás ukázat i lidem z vaší země,“ popisuje Stefan Gruber.

Příprava v místě, kde slunce svítí 300 dnů v roce

Vals/Valles je centrem regionu, leží ve výšce 1 350 metrů, jen pět kilometrů od brennerské dálnice, 15 minut od starobylého univerzitního města Brixenu, anebo 45 minut od letišť v Innsbrucku nebo Bolzanu.

V zimě nabízí na dvou propojených vrcholech 15 lanovek a vleků a 55 kilometrů sjezdovek různé obtížnosti. K tomu skialpové i běžecké trasy, tři sáňkařské tobogany. Jen o kus dál v Pusterském údolí se tyčí k nebi masiv oblíbeného Kronplatzu/Plan de Corones.

V létě vábí nedotčenou přírodou s dechberoucími panoramaty třítisícových štítů Alp i Dolomit, včetně Fane Alm, nejkrásnější alpské vísky celého Jižního Tyrolska, anebo Rodenecker-Lusner, nejdelší vysokohorskou pastvinu. Místní tvrdí, že tu tři sta dní v roce svítí slunce.

Tagy: