Reakce politiků na raketu v Polsku? Žádná hysterie, měli by naopak přitvrdit, říká expert

Hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS byl bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek.

Experti o dopadu rakety v Polsku

Bezprostřední reakce médií ani politiků po dopadu rakety na polské území se nedají označit za hysterii, shodují se ukrajinista Petr Kalina a bývalý generální konzul v Petrohradu Vladimír Votápek. Podle někdejšího diplomata by čeští politici naopak měli ve svých vyjádřeních být razantnější vzhledem k „barbarskému“ způsobu, kterým Rusko vede svoji útočnou válku.

Vladimír Votápek v souvislosti s reakcemi politiků a médií k incidentu z úterního večera „nezaznamenal žádnou hysterii“, uvedl to na CNN Prima NEWS v pořadu Zprávy PLUS. U českých politiků by naopak ocenil i mnohem razantnější reakce. Vyslovil se tak v návaznosti na příspěvek ministryně obrany Jany Černochové (ODS). „Nyní vyhodnocujeme prokázaný dopad ruských raket na polské území. Ať by šlo o omyl, nebo provokaci, je to další eskalace konfliktu ze strany Ruska a nesmí zůstat bez odezvy,“ vyjádřila se šéfka resortu na Twitteru.

Reakce mezinárodního společenství podle bývalého diplomata byla adekvátní, nikoliv přehnaná. Pokud by se totiž skutečně jednalo o ruskou raketu, jak naznačovaly původní informace, situace by byla „mnohem horší“. Přístup zástupců Polska pak vyzdvihl Petr Kalina: „Zachovali si chladnou hlavu, nepouštěli se do předčasných soudů a unáhlených reakcí i v bezprecedentní situaci.“

Rusko zabíjí civilisty a Evropa „na to kouká“

„Rusko napadlo Ukrajinu a rozpoutalo na kontinentu největší válku od druhé světové války. Každý den zabíjí civilisty, mrzačí lidi naprosto bez důvodu. Evropa na to kouká a slovně to odsuzuje. Pomoc poskytuje ve velmi umírněných dávkách. Evropští politici by se měli probudit a začít s tím něco dělat,“ zkritizoval Votápek podle něj nedostatečnou podporu napadené zemi.

Západní mocnosti by si prý měly uvědomit, že rozpoutání útočné války, které Ruská federace podnikla, je ten největší zločin, jakého se stát může dopustit. Zahrnuje v sobě totiž veškeré další bezpráví, nabalené na ozbrojený konflikt. „Rusko ohrožuje mír v celé Evropě a musí se stát terčem zdrcujících sankcí. Ne jen ‚polosankcí‘ jako dnes,“ dodal ještě bývalý konzul.

Přestože podle dosavadních šetření na Polsko dopadla raketa ukrajinské protivzdušné obrany, vinu nese podle bývalého diplomata jednoznačně Rusko, které válku rozpoutalo: „Je to jako kdybyste jel po křižovatce a naboural do vás náklaďák, který by vaše auto hodil na chodce. To přece není vaše vina. Vina je na tom pitomci, který havárii způsobil,“ zdůraznil.

Tagy: