Sníh komplikuje dopravu v Česku. Jeden z hlavních tahů na Slovensko byl uzavřen

Napadlý sníh komplikuje dopravní situaci v Česku. Mnoho silnic je sjízdných jen se zvýšenou opatrností, jeden z hlavních tahů na Slovensko byl kompletně uzavřen. Jaká je situace ve vašem kraji?

Středočeský kraj

Některé středočeské silnice, například na Příbramsku, Berounsku a Benešovsku, jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou většinou mokré po chemickém ošetření, avšak kvůli sněhovým přeháňkám, které snižují i viditelnost, by řidiči měli být opatrní. Dálnice D10 je u Mladé Boleslavi sjízdná se zvýšenou opatrností, vyplývá z informačního webu Ředitelství silnic a dálnic. Řidiči by měli být obezřetní také na silnicích nižších tříd.

Teploty ve středních Čechách jsou nyní od −6 °C do −1 °C. V některých částech regionu stále sněží. Podle aktuálních informací ve středních Čechách nemá napadnout větší množství sněhu.

Liberecký a Ústecký kraj

V horských oblastech napadlo ráno až pět centimetrů sněhu. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, podle dopravních informací leží i na hlavních tazích rozbředlý sníh, který může klouzat. Problémy mohou mít zejména kamiony ve stoupáních. Podle meteorologů je třeba se sněžením počítat po celý den, zejména v horských oblastech.

Opatrní by měli být řidiči v Libereckém kraji na hlavní silnici 65 směrem na Jablonec nad Nisou, v oblasti Rádla a Rychnova u Jablonce se na zhruba tříkilometrovém úseku tvoří sněhové jazyky, problémy tam mohou mít zejména kamiony. Pozor by si měli dát motoristé také na silnici třetí třídy 2624 u obce Kvítkov na Českolipsku, ta je pokrytá sněhem a náledím.

Karlovarský kraj

Silnice II. a III. třídy v okrese Karlovy Vary jsou mokré po chemickém ošetření. Jsou tedy sjízdné pouze se zvýšenou opatrností.

Na západě Čech můžeme čekat místy sněhové přeháňky, četnější zejména odpoledne a večer. Nejvyšší teploty mezi −4 °C až −1 °C, na horách až k −8 °C.

Královéhradecký kraj

Většina silnic v Královéhradeckém kraji byla ráno sjízdná se zvýšenou opatrností. Na nesolených horských silnicích v Krkonoších a Orlických horách byla ujetá vrstva sněhu, místy zledovatělá. Ostatní silnice byly po chemickém ošetření většinou mokré, uvedli silničáři.

Meteorologové pro kraj předpovídají převážně zataženo, na většině území slabé sněžení nebo sněhové přeháňky, večer srážky místy. Nejvyšší denní teploty budou mezi −3 °C a 0 °C, na horách kolem −8 °C.

Pardubický kraj

Na silnicích ve vyšších nadmořských výškách v Železných horách hrozí namrzající déšť se sněhem. Ujetý sníh s posypem je na některých silnicích v okolí Lanškrouna. S rozbředlým sněhem by měli počítat řidiči na hlavní silnici I/11 ve směru od Červené Vody, přes Červenovodské sedlo k vodárně. Většina silnic v Pardubickém kraji je sjízdná se zvýšenou opatrností, uvedli silničáři.

V Pardubickém kraji bylo ráno zataženo, místy slabé sněžení. Přes den by mělo být podle meteorologů převážně zataženo, na většině území hrozí slabé sněžení nebo sněhové přeháňky, večer srážky pouze místy. Nejvyšší denní teploty budou mezi −3 °C až 0 °C, na horách dokonce mezi −8 °C až −5 °C.

Vysočina

Silnice na Vysočině jsou kvůli sněžení sjízdné s opatrností. Počasí však zatím nepůsobí v dopravě žádné výraznější komplikace. „Tím, jak mrzne, se sníh na silnicích tolik nedrží a snadněji jej můžeme odstranit. Údržbu jsme však museli udělat prakticky po celém kraji a nadále ošetřujeme silnice II. a III. třídy,“ uvedl dispečer krajské správy a údržby Aleš Hubený.

Sněžení postupně zasáhne celý kraj, někde může být i intenzivnější a ustávat začne asi až k večeru. Teploty budou po celý den v rozmezí −4 °C až −1 °C.

Jihočeský kraj

Na osm desítek vozů jihočeské správy a údržby silnic muselo nad ránem upravovat silnice. Technika odstraňovala především čerstvý sníh, který napadl zejména na Českokrumlovsku a Prachaticku. „Nejvíce práce jsme měli v jižní části kraje. V okresech, jako je Tábor, Písek nebo Jindřichův Hradec, jsme moc jezdit nemuseli,“ uvedl dispečer krajské Správy a údržby silnic Jan Boško. Podle něj jsou vozovky v celém kraji sjízdné pouze se zvýšenou opatrností.

Teploty v regionu se po ránu drží pod nulou. Na řadě míst zároveň lehce sněží. Na Šumavě se teploty mohou blížit k hranici minus −10 °C. Podle předpovědi meteorologů bude v neděli zataženo až oblačno se sněžením. Teploty se po celý den zřejmě nedostanou nad bod mrazu.

Jihomoravský kraj

Dálnice D1 před Brnem je mokrá po chemickém ošetření, navíc je zde vlivem sněhových srážek zhoršená viditelnost, silnice je tak sjízdná se zvýšenou opatrností.

Na většině území dorazí slabé občasné sněžení, četnější hlavně na východě kraje. Sněhové srážky budou k večeru postupně ubývat. Nejvyšší teploty přes den se budou pohybovat od −3 °C do 1 °C. V Bílých Karpatech může napadnout až 8 centimetrů nové pokrývky a může zde docházet i ke tvorbě sněhových jazyků.

Zlínský kraj

Silnice na Vsetínsku jsou sjízdné jenom se zvýšenou opatrností, leží na nich nová vrstva sněhu. V regionu sněží, silničáři průběžně silnice udržují pluhováním i posypem. Řidiči musí být opatrní na silnicích všech tříd. Na vozovkách první třídy místy leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, hrozí také námraza a náledí. Sněží také v dalších částech Zlínského kraje. Na Zlínsku jsou hlavní tahy sjízdné bez omezení, na silnicích nižších tříd se zvýšenou opatrností.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude v průběhu neděle ve Zlínském kraji dále sněžit, na horách místy i vydatně. Napadnout by mělo místy kolem deseti centimetrů sněhu, zejména v Beskydech. Ve vyšších polohách by se mohly tvořit sněhové jazyky. Odpoledne a večer by srážky měly slábnout. Teploty by měly být od minus tří do nuly.

Olomoucký kraj

Na Šumpersku leží na silnicích první třídy zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách je v úsecích, které se udržují posypem, slabá ujetá vrstva sněhu. Podobně je tomu na Jesenicku, kde také hrozí náledí. Na Olomoucku jsou vozovky holé, místy mokré nebo vlhké, na Přerovsku a Prostějovsku jsou silnice holé a sjízdné bez omezení.

Na většině území kraje by mělo občasně sněžit, v severních částech vydatněji. Napadnout by mohlo do 10 centimetrů sněhu, na návětří hor až 15 centimetrů a místy by se mohly tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Teploty by se měly pohybovat mezi −2 °C až 1 °C, na horách od −8 °C do −4 °C.

Moravskoslezský kraj

Policie uzavřela pro kamiony silnici z Ostravice k hranicím se Slovenskem na Frýdecko-Místecku. Po nočním vydatném sněžení jsou silnice v Moravskoslezském kraji většinou sjízdné jen se zvýšenou patrností. Na komunikacích leží zbytky sněhu. Ve vyšších polohách je ujetá vrstva. Pro kamiony a nákladní auta s přívěsem či návěsem silničáři a policisté tuto zimu poprvé uzavřeli silnici 1/56 v úseku Ostravice–Bílá. Silnice, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko se nesmí solit, protože vede v blízkosti přehrady s pitnou vodou. V kopcích ale sníh působí často komplikace. Omezení v tomto úseku by mělo skončit v neděli večer.

Silnice na Třinecku jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Navíc stále silně sněží. Podobná situace je ale i v dalších částech kraje. Silnice první třídy jsou po chemickém ošetření mokré a jsou na nich zbytky sněhu. Ve vyšších polohách Beskyd a Jeseníků na silnicích leží ujetá, místy až třícentimetrová vrstva sněhu.

Na většině území ČR bude podle výstrahy meteorologů od jihovýchodu sněžit, na Moravě a ve Slezsku bude sněžení trvalejší a vydatnější.

Tagy: