Od chytré pračky k umělé inteligenci. Cesty zpět není, říká expertka. Poradila, jak s AI žít

Vedoucí oddělení zpracování obrazové informace ÚTIA AV ČR Barbara Zítová

Barbara Zitová z Akademie věd ČR o umělé inteligenci

Svět bez umělé inteligence se už zřejmě nikdy nevrátí, krabička byla otevřena a nám nezbývá nic jiného, než se s tím sžít. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to konstatovala vedoucí oddělení zpracování obrazové informace ÚTIA AV ČR Barbara Zítová.

„Neexistuje jedna definice AI, která by byla společná. Moje nejoblíbenější je ale ta, že pod pojmem umělé inteligence si můžete představit nějaký digitální systém, který dokáže vykonávat činnosti, u kterých se předpokládá nějaká ‚lidská‘ inteligence,“ nastínila Zítová a poznamenala, že za počátky umělé inteligence můžeme považovat například už automatizovanou pračku, která tu byla již před dvaceti lety.

ČTĚTE TAKÉ: Umělá inteligence Googlu má potíže s rasismem, ChatGPT blábolil a nikdo nevěděl proč

V poslední době se často mluví o nepříznivých aspektech umělé inteligence, ať už jde o nabádání k anorexii, odpalování jaderných zbraní, rasismus či například deepfake (uměle vytvořená videa, která působí autenticky a mohou tak být snadno zneužita, pozn. red.). Zítová však věří, že i přestože se těmto negativům zřejmě nevyhneme, tak přínos algoritmu umělé inteligence bude převažovat na té kladné straně, například v lékařství a školství.

Tomu by měly napomoci legislativní orgány, které se snaží definovat zákony, pravidla a omezení takovým způsobem, aby vše bylo vyvíjeno správně a nevznikaly produkty, které by mohly společnosti nějakým způsobem ublížit. „Na druhou stranu je to jako s každým jiným nástrojem – kdo ho používá, toho je i výsledek,“ podotkla.

Podle Zítové už stejně ale není cesty zpět a umělá inteligence je všude kolem nás. „Chtěla bych proto vzkázat lidem, že bychom to měli přijmout, přestat se toho bát, naučit se s tím pracovat, a hlavně se dozvědět, co všechno AI umí, co neumí a kde všude ji můžeme potkat. Protože když budeme informovaní, tak ti zlí, co nás chtějí podvést, budou mít menší šanci,“ apelovala.

Nakonec zmínila i platformu ChatGPT, která funguje na principu „statistického papouška“ a je schopna odpovídat na otázky uživatelů na základě tisíců dat, která byla použita k jejímu tréninku. Barbara Zítová poukazuje na to, že přesnost odpovědí závisí na přesnosti formulace otázek. „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá,“ takže když tam nedáváte dostatek doplňkových informací, tak ten chatbot neví, jak odpovídat,“ vysvětlila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaderná válka? Pro umělou inteligenci jen hra, míní experti. Obavy jsou na místě, AI bude lhát

Tagy:
data deepfake Nový den text chatbot ChatGPT ESG umělá inteligence věda a technologie Barbara Zitová