Falešná videa zaplavují internet. Podvodníci k reklamě zneužili i značku CNN Prima NEWS

Nová umělá inteligence děsí internet 1

Podvodníci zneužili vysílání CNN Prima NEWS

Ve světě nejmodernějších technologií je čím dál těžší rozpoznat sofistikovaný podvrh. Řádění podvodníků se nevyhnuli ani zaměstnanci stanice Prima spolu s hosty pozvanými do vysílání. Jejich tváře totiž byly využity k vytvoření takzvaného deep fakeu, tedy videa, které působí velmi autenticky. Podvodníci se tímto způsobem snaží nalákat k nákupu nejrůznějších výrobků nebo k investicím.

Internetem se začala šířit propracovaná videa, která působí na první pohled jako skutečná. Obětmi podvodu se stali i moderátoři stanice CNN Prima NEWS či pozvaní hosté ve vysílání. Jedním z nich byl i diplomat a ředitel knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

K TÉMATU: Umělá inteligence v HR: Blíží se doba, kdy řada lidí přijde o práci. Jak se připravit?

„V budoucnu nebude nijak snadné odlišit generovaný obsah od autentických záběrů. Stejně, jako jsme si před pár lety museli zvykat na to, že ne vše, co vidíme na fotografii, je skutečné, je třeba nyní počítat s tím, že obrazový a zvukový materiál nemusí být reálný,“ uvedl pro CNN Prima NEWS odborník na umělou inteligenci Tervel Šopov ze společnosti Deloitte a dodal, že bude nezbytné vše ověřovat důkladněji.

Redakci Krimi zpráv se například podařilo vytvořit podobné video za pomoci jednoduchého a návodného nástroje pouze za pět minut. A nejednalo se o žádný speciální software – stačilo si dané heslo najít za pomoci vyhledavače. V neplacené verzi byl využit pouze ženský hlas, ovšem s lepšími technologiemi se dají dělat skoro zázraky. Propracované mystifikace se tak v poslední době šíří především prostřednictvím sociálních sítí.

Obětí podvodu se stala i moderátorka Wolfová

K podvodu byla využita i tvář poslance Michaela Kohajdy (za KDU-ČSL) či moderátorky Pavlíny Wolfové, jejichž fotografie byly využity na podvodných webech k propagaci údajných léčiv. „Pojďme v reakci na to zapojit kritické myšlení,“ apelovala moderátorka.

„Všechny pokusy o zneužití značky CNN Prima NEWS tvrdě odsuzujeme a podnikáme veškeré kroky k tomu, abychom ohledně celého problému veřejnost informovali,“ potvrdil šéfredaktor zpravodajství a publicistiky CNN Prima NEWS Tomáš Vojáček.

Podobně již podvodníci zneužili například prezidenta Petra Pavla, ředitele energetické firmy ČEZ Daniela Beneše nebo lékaře Jana Pirka. Podle informací redakce Krimi zpráv většinu těchto podvodů prověřují policisté, ale pro nedostatek důkazů případy odloží. Klíčové podle nich je, aby kdokoliv, kdo podvodníkům naletí, podal bezprostředně trestní oznámení. To by mohlo při vyšetřování významně pomoci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žena z Prahy se chtěla vzdělávat, přišla o osm milionů korun. Podvodník použil známý trik

Tagy: