Chci být sama sebou. Šachistka utnula přetvářku a odhodila hidžáb, reakce Íránu se nebojí

Už měla dost přetvářky. A tak íránská šachistka Sara Chadímová na prosincovém turnaji v Kazachstánu před zraky všech odhodila hidžáb. To se vzhledem k tomu, odkud pochází, rovná průšvihu s potenciálem krušných následků. S manželem se už delší dobu necítila v islámské republice bezpečně, proto nyní našla domov ve Španělsku.

Dlouhou dobu se snažila aspoň na oko dělat to, co režim v její domovině vyžaduje. Jak Sara Chadímová popsala pro web Guardian, když na ni při partiích byly namířeny kamery, „poslušně“ měla zahalené vlasy. Když ze záběrů zmizela a neseděla ani před objektivy fotoaparátu, hiždáb ze své hlavy sundala. Nechtěla se cítit nekomfortně a zároveň se chtěla vyhnout potenciálním problémům.

Ale tuto hru s konzervativní zemí už nadále nehodlala hrát. Když dostala pozvánku na turnaj v kazašském městě Almaty, rozhodla se 25letá šachistka pro odvážný krok. V Kazachstánu na sebe šátek vůbec nevzala a poslala tím podporu všem íránským ženám.

Právě hidžáb stál na začátku masivních protestů v zemi v Přední Asii. Mravnostní policie v září zatkla Mahsu Amíniovou za to, že špatným zahalením porušila kodex o oblékání žen. Za nevyjasněných okolností za několik dní zemřela ve vazbě.

Jakýkoliv akt podobný tomu, který udělala Chadímová, se jeví jako riskantní. Velkou pozornost si v říjnu vysloužila lezkyně Elnaz Rekabiová, když se stala teprve druhou ženou v historii své země, která nastoupila do mezinárodní soutěže bez pokrývky hlavy. Při extrémně vyhrocené situaci v Íránu ji velká část světa pro postavení se kontroverzní tradici oslavovala. S odstupem několika desítek hodin se za to ale sportovkyně začala zvláštně omlouvat.

„Kvůli špatnému načasování a neočekávanému pokynu, že už mám jít lézt, jsem si neúmyslně nevzala pokrývku hlavy,“ ohlásila poté, co se jí ani přátelé nemohli dovolat. Nebylo divu, že se spekulovalo, jak světu nabídla Íránem vynucenou verzi.

Nepotřebovali jsme hrát na city

To šachistka se po opomenutí hidžábu nijak nevykrucovala. „Řekněme, že by to byla vůči ostatním lidem zrada,“ odkazovala zřejmě na demonstrující v různých íránských městech. „Nosit dál hidžáb mi zkrátka nepřipadalo správné, necítila jsem se sama sebou,“ dodala 17. žena žebříčku Mezinárodní šachové federace.

A jen to urychlilo delší dobu plánovanou akci. Když se Chadímové a jejímu muži Ardeširovi Ahmadímu – filmaři – loni narodil syn, začali uvažovat o tom, že se přestěhují do bezpečnějšího státu. Zlomová akce v Almaty rodinu dotlačila k tomu, aby se vydala do Španělska. „Řekla mi: ‚Chtěla bych vyrazit na turnaj, ale nebudu nosit hidžáb.‘ Já odpověděl: ‚Dobře, je to tvoje rozhodnutí. Podporuji tě a pak pojedeme do Španělska,‘“ řekl Ahmadí Guardianu.

K Chadímové se prý donesly zvěsti, že nenasazením hidžábu chtěla zahrát na city a vynutit si tak azyl. „Chci, aby bylo jasné, že jsme nepoužili žádné politické důvody k tomu, abychom se odstěhovali. Nepotřebovali jsme to,“ zdůraznila.

Od ledna si zvyká na nový život na Pyrenejském poloostrově. A není to špatná adaptace, když ji k sobě do svého hlavního pracoviště Palacio de la Moncloa pozval španělský premiér Pedro Sanché. Zahráli si spolu šachy a předseda vlády po setkání mluvil o tom, jak ho Chadímová inspiruje. „Dnes jsem se toho tolik naučil,“ pochvaloval si Sanchéz.

Rodačka z Teheránu nehodlá na Írán zanevřít navěky, chce zemi nadále reprezentovat. A až uzná za vhodné, vrátí se. Nebojí se. „Když přijde čas se vrátit – a jsem si jistá, že se tam vrátím – odpovím všem lidem, kteří se mě ptají, jak jsem se ohledně svého rozhodnutí cítila,“ prohlásila.

Tagy:
demonstrace Španělsko Írán protesty The Guardian Kazachstán sport zahalení hidžáb šachista Pedro Sánchez Almaty šachy Sara Chadímová mravnostní policie