Chci jít ven! Fenka dokáže díky převratné metodě vyjádřit své myšlenky

Dvouletá fenka Stella dokáže komunikovat s lidmi. A to nejen za pomoci vrtění ocasem nebo štěkotu, ale v celých větách. Její opatrovnice Christina Hunger, logopedka ze San Diega, jí to naučila díky terapii, která se používá u dětí.

Augmentativní a alternativní komunikace kompenzuje poruchy řeči využitím interaktivních nástrojů. Logopedka Christina Hunger se rozhodla podobný přístup využít i u svého tehdy dvouměsíčního štěněte Stelly, křížence lousianského leopardího a australského honáckého psa. Vrtalo jí totiž hlavou, jestli by Stella dokázala využít tyto nástroje ke svému vyjádření stejně jako její pacienti. Výuka začala jen s několika tlačítky, která zobrazovala slova jako „ven“, „hrát“ či „voda“.

Bystrá fenka záhy pochopila, co má stisknout, když chce třeba jít ven. Ve dvou letech nyní ovládá více než čtyřicet pět slov, která navíc dokáže spojovat do vět až o pěti slovech – podle Hunger se dokáže ptát na otázky i na ně odpovídat, vyjadřuje své pocity i myšlenky a zvládne se zapojit i do krátké konverzace.

„Inspirovala mě moje vášeň pomoci lidem komunikovat díky technologiím, když mají potíže s mluvením, ale i touha po tom, aby se mohla Stella vyjádřit. Zajímalo mě, co by se stalo, kdybych Stelle poskytla nástroj k vyjádření slov, která slyšela kolem sebe a jejichž význam chápala,“ píše na své stránce Hunger for Words důvody, které ji vedly k využívání logopedických metod i u psů.

Tagy: