Chraňte svého mazlíčka: Jak ochránit zvíře před parazity na cestách?

Mazlíček na cestách

Chraňte svého mazlíčka: Cesty do zahraničí

Plánujete se svým psem vyjet na výlet do zahraničí? A víte, co vše byste měli před odjezdem zařídit? My vám poradíme.

„Nejdříve je potřeba zvíře načipovat, což je už tři roky povinností každého majitele. Ideální je čip i zaregistrovat do jednoho z registrů. Pokud by se vám pejsek zaběhl, je tak jednodušší ho vrátit domů. Pomocí čtečky čipu totiž útulek nebo veterinář přečte údaje o majiteli.

Spot-on Advantix poskytuje vašemu pejskovi ochranu i při namočení, zabíjí larvy blech i v okolí pejsků, odpuzuje vybrané parazity a hubí je. Vhodný je pro štěňata od ukončených 7 týdnů věku či váhy od 1,5 kg i pro březí a kojící feny. Navíc nezapáchá, nešpiní ani nemastí srst pejska. JE TOXICKÝ PRO KOČKY!

Více informací o spot onu Advantix

Pro zvíře, které se chystá za hranice Česka je potřeba vystavit pas, který vám vydá veterinář. V pasu musí být uvedena osoba, která zvíře do zahraničí doprovází, touto osobou bývá zpravidla majitel. Pokud zvíře doprovází někdo jiný, musí mít v takovém případě písemné zmocnění majitele. Také je nutné zvíře naočkovat proti vzteklině a to nejméně 21 dní před odjezdem. Každá země může mít ještě své vlastní požadavky a proto je dobré si na stránkách Státní veterinární správy zkontrolovat, zda máte vše v pořádku. Najdete tam i informace nutné k příjezdu zpět do České republiky, které se z různých zemí také liší.

Zvíře je také důležité odčervit a ochránit proti vnějším parazitům (blechám, komárům a klíšťatům). Pokud se vydáte do oblastí kolem Středozemního moře, je zde velké riziko přenosu nebezpečných nemocí komáry a dalším bodavým hmyzem (onemocnění dirofilarióza).

Komáři jsou tam totiž daleko nebezpečnější než u nás a nejedná se opravdu o žádné exotické země. Nebezpeční jsou už v Maďarsku, Itálii, Francii nebo třeba i Slovensku.

Vhodné je tak zvolit přípravek s repelentním účinkem. Obojek Foresto nebo spot on Advantix. Jsou voděodolné, to znamená, že vybrané parazity hubí ještě dříve, než se přisají a díky tomu eliminujeme nákazu.

Spot on i obojek se vybírá podle váhy zvířete, nikoli podle jeho velikosti. Spot on se vždy aplikuje na kůži, nikdy ne do tlamy. Ideální místo je za krkem, kam si zvíře nedosáhne. Rozhrnete kůži a aplikujete obsah pipetky. Dle pokynů uvedených v příbalové informaci, by se poté zvíře nemělo 24 hodin koupat.

Upozornění

Advantix roztok pro nakapání na kůži – spot-on pro psy do 4 kg, od 4 do 10 kg, od 10 do 25 kg, od 25 do 40 kg, od 40 do 60 kg je veterinární léčivý přípravek. Informace vychází ze schváleného SPC. Před použitím pečlivě čtěte příbalovou informaci. Advantix je obchodní značka ve vlastnictví společnosti Elanco nebo jejích obchodních poboček. Logo Bayer a Bayer kříž jsou obchodní značky ve vlastnictví společnosti Bayer. PM-CZ-22-0154

Tagy: