Lékaři: Chroničtí pacienti by neměli odkládat návštěvy ordinací ani v době pandemie

Za jakých okolností spojených s infekcí horních dýchacích cest by lidé měli kontaktovat praktického lékaře? Na podobné otázky odpovídali praktičtí lékaři na tiskové konferenci Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Připomněli mimo jiné, že by lidé měli co nejvíce využívat distanční péče, chroničtí pacienti by však návštěvu lékaře odkládat neměli ani v době pandemie.

„Omezte zbytné návštěvy u praktického lékaře, využívejte možnosti distanční péče,“ uvedl pražský praktický lékař Bohumil Seifert s tím, že lidé by v současnosti měli žádat o e-recepty a k lékaři by se měli vždy předem objednávat.

Seifert také připomněl, že pokud na sobě lidé pociťují příznaky spojené s koronavirovým onemocněním, měli by zahájit domácí izolaci a samoléčbu. Kontaktovat praktického lékaře by měli ve chvíli, kdy lidé s příznaky vědí, že se dostali do spojení s osobou nakaženou covidem. Dále také, pokud se u nich objeví varovné příznaky jako vysoká horečka nebo dušnost nebo spadají do rizikové skupiny.

„Karanténa se počítá ode dne posledního kontaktu s osobou, u které byla zjištěna pozitivita na COVID-19, trvá deset dní. Pokud je bezpříznaková a test prováděný mezi pátý a sedmým dnem, je negativní,“ zdůraznil Seifert.

Odborníci během tiskové konference také hovořili na téma léčby u pacientů s chronickými chorobami. Praktická lékařka Ludmila Bezdičková zdůraznila, že zásadní je vztah mezi pacientem a lékařem. Chronicky nemocní lidé by podle ní v současné situaci neměli zapomínat na pravidelnou konzultaci a návštěvy u svých doktorů.

„Kompenzovaná onemocnění jsou spojena s nižším výskytem závažných komplikací, včetně těžkého průběhu infekce COVID-19. U těchto pacientů musíme dát velký důraz na to, aby jejich onemocnění bylo pokud možno maximálně stabilizované. Praktický lékař, který dobře zná svého pacienta, zná jeho anamnézu, mu dokáže nejlépe poradit,“ uvedla Bezdičková.

Důležité je nezapomínat na psychiku, míní doktor

Lékař David Halata zase upozornil na psychické zdraví, které je podle něj v současné pandemické situaci klíčové, takzvané „psychohygieně“. „Nemyslíme si, že jen nemoci jsou to, co trápí naše pacienty. Tato doba na naše pacienty klade jiné nápory, se kterými se musí vypořádat. Všichni si přejeme, abychom i v této době žili zdravě. To znamená chodit na procházky, ideálně do přírody na čerstvý vzduch,“ vyzval Halata s tím, že každý den by lidé měli ujít alespoň deset tisíc kroků, nebo cvičit dvacet minut.

Podle něj by lidé měli také zvýšit denní příjem ovoce a zeleniny a omezit užívání alkoholu. Halata také připomněl dodržování hygienických opatření. „Často se ale zapomíná na omývání předmětů, které bereme do svých rukou, klasicky mobilní telefony, klíče od auta. Tyto předměty by měly být pravidelně dezinfikovány,“ dodal Halata.

„Chtěl bych vás požádat, abyste byli trpělivými pacienty, protože tlak na naše ordinace je obrovský, práce je náročná. Jsme tu pro vás a chceme vám maximálně pomoci a vyhovět,“ dodal Seifert.

Aktuální data v Česku

V Česku za úterý přibilo 12 088 nových pozitivních případů nemoci COVID-19. Aktuálně hospitalizovaných je podle dat na webu ministerstva zdravotnictví 7 396, z toho 1 134 bylo ve vážném stavu. S koronavirovým onemocněním doposud zemřelo 3 913 lidí, z toho zatím 149 za úterý. Tento údaj je ale obvykle po dalších aktualizacích vyšší.

V posledních dnech tempo růstu nových případů nemoci v zemi zvolňuje, pro vývoj epidemie budou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) klíčová data právě za úterý a středu.

Tagy:
nemoc lékař návštěva pandemie tisková konference pacient ANO 2011 Česko koronavirus COVID-19 praktičtí lékaři Jan Blatný Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP praktický lékař Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně Ministerstvo zdravotnictví České republiky