Zamčené domy obehnané mřížemi. Drsné covidové uzávěry zabíjejí Číňany. Lidé vyšli do ulic

V posledních dnech a týdnech se z Číny dostávají drsné snímky ilustrující, jak tamní vláda bojuje s pandemií koronaviru. Politiku nulové tolerance onemocnění COVID-19 totiž Peking uplatňuje i masivním uzavíráním lidí v jejich bytech, nebo naopak přesunem i zdravých do izolačních center. Stačí pouhé podezření z infekce ve městech. Mnozí lidé doma zbytečně zemřeli, když se kvůli uzávěře nemohli dostat včas do nemocnice, a to s úplně jiným onemocněním, než je COVID-19. Číňané tak vyšli do ulic protestovat, ale bezpečnostní složky se jim postavily na odpor.

„Místní vláda mi zabila otce,“ smutní před kamerou CNN jistý Číňan pocházející z Pekingu. Jeho příběh je bohužel jedním z mnoha. Covidové restrikce v Číně jsou totiž natolik extrémní, že s sebou přináší i zbytečné problémy navíc.

Místa, která jsou označena jako možné centrum pro šíření nákazy, jsou okamžitě izolována. A to například nasazením zámků, či dokonce mříží na domovní dveře bytů či celého panelového domu. Hlavně, aby se infekce nešířila ven. Že lidé uvnitř nemají šanci opustit areál, úřady příliš netrápí.

To se ale stalo osudným otci zpovídaného Číňana. Při videohovoru se synem začal velmi špatně dýchat, na což mladý muž reagoval tak, že tatínkovi okamžitě volal záchranku. Ačkoliv se nemocnice nachází jen asi pět minut od domu, kde muž bydlel, pomoc dorazila až zhruba po hodině. To už však bylo pozdě. Podle truchlícího syna se v celém domě nakonec žádný případ nákazy koronavirem nevyskytl, netrpěl jím ani jeho otec.

V Číně jsou ale i zdraví lidé nuceni jít do karantény. Nikoliv ale do své domácí, nýbrž do jednoho z izolačních center, která na území Číny vznikla. Co se stane, pokud lidé odmítnou opustit svůj domov, zobrazuje video, které se šíří na sociálních sítích.

Za mužem přijeli příslušníci tzv. „bílé stráže“. Na první pohled se zdá, že jde o velmi dobře chráněné zdravotníky, neboť jsou odění v bílých ochranných kombinézách. Nechybí jim respirátory a mnohdy ani plexištíty přes obličej. Jde však o pořádkové síly, které čínská komunistická administrativa prezidenta Si Ťin-pchinga vyslala proti kritikům extrémních opatření. Tito členové bezpečnostních složek se na zmíněném videu snaží odporujícího muže odvést z jeho bytu do karantény i za použití násilí.

Střety s policií

Tyto bezpečnostní síly se aktuálně musí mít obzvlášť na pozoru. V řadě čínských měst už místní obyvatelé měli dost protikoronavirových opatření a vyrazili protestovat do ulic. Často se střetávali s policií a právě bílými strážemi, které jsou na takové akce vyzbrojeny obušky a štíty. Demonstrace jsou zároveň namířené proti prezidentu Si Ťin-pchingovi a komunistické vládě.

Symbolem těchto shromáždění se staly prázdné bílé papíry a rovněž zapálené svíčky. Nepopsané papíry mají značit absenci svobody slova. Svíčky pak Číňané zapalují právě za mrtvé, kteří zemřeli kvůli tomu, že se nemohli ze svých domovů dostat ven.

Nejde pouze o lidi, které například v bytech postihly zdravotní problémy a záchranáři se k nim kvůli zábranám nedostali včas. Protestující rovněž poukazují i na oběti tragického požáru panelového domu v ujgurském městě Urumči.

Na konci listopadu v domě začalo hořet, ale část místních obyvatel se nemohla dostat ven. Hasiči minimálně v jednu dobu oheň vlastně vůbec nehasili, protože kvůli zábranám ve městě se k němu ani nepřiblížili, vodou kropili pouze přilehlé okolí. Oheň si pak vybral deset mrtvých.

Někde se opatření mírní

Velké protesty evidentně nesou své ovoce. Několik čínských měst už totiž oznámilo, že extrémní opatření proti koronaviru zmírní. Na některých místech se například znovu otevřela obchodní centra nebo se rozjela hromadná doprava.

Mírně poklesla i nutnost neustálého hromadného testování. To se doposud v Číně nevyhýbalo takřka nikomu, nyní však úřady na mnoha místech oznámily, že pokud člověk „není společensky aktivní“, tedy nechodí ven, testovat se nemusí. Testy museli původně podstupovat všichni obyvatelé, což vedlo k bizarním momentům, když některým byly prováděny přes zamřížovaná okna jejich domovů.

Tagy: