Nekompromisní Čína. Cizinci udělila trest smrti s odkladem, argumentuje špionáží

Pekingský soud v pondělí odsoudil australsko-čínského spisovatele Jang Cheng-ťüna k trestu smrti s dvouletým odkladem za špionáž. Podle agentury Reuters to oznámila čínská vláda. Australské ministerstvo zahraničí nad rozsudkem vyjádřilo zděšení a předvolalo si čínského velvyslance.

Cheng-ťün, který v minulosti opakovaně kritizoval komunistickou vládu, byl v Číně zadržen v lednu 2019. Sedm měsíců mu nebylo sděleno žádné obvinění, pak mu čínská justice dala za vinu špionáž. Canberra to tehdy kritizovala a uvedla, že Cheng-ťün byl zadržován v krutých podmínkách.

ČTĚTE TAKÉ: Zdechovský: Další faul od STAN. O zmocněnci pro euro se vláda dozvěděla přes internet

Soud se spisovatelem a akademikem, který jakákoliv obvinění ze špionáže odmítl, se uskutečnil už před třemi lety za zavřenými dveřmi, rozsudek padl až v pondělí. Rodina usiluje o propuštění Cheng-ťüna, a to také ze zdravotních důvodů.

„Jang Cheng-ťün byl shledán vinným ze špionáže a odsouzen k trestu smrti s dvouletým odkladem,“ uvedl mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin. Takovéto tresty bývají zpravidla po dvou letech změněny na doživotí, podotkla agentura Reuters. Podle Wanga soud rovněž nařídil zabavení veškerého Jangova osobního majetku.

Čína prý při procesu respektovala práva obviněného a dala možnost australské straně zúčastnit se soudního jednání. Ve prospěch které země Cheng-ťün pracoval, Čína nesdělila a neuvedla ani žádné další podrobnosti o případu.

Austrálie, jejíž občanství má Cheng-ťün od roku 2002, verdikt ostře kritizovala. Tamní diplomacie uvedla, že bude nadále vyvíjet tlak na Čínu a bude mimo jiné žádat náležitou zdravotní péči pro zadržovaného. „Australská vláda je rozsudkem otřesena. Je to hrůzná zpráva pro jeho rodinu a podporovatele,“ uvedla australská ministryně zahraničí Penny Wongová na sociální síti X.

Osmapadesátiletý autor špionážních románů a vlivný politický komentátor pracoval v minulosti na čínském ministerstvu zahraničí a jako bezpečnostní agent, později psal blog, který se věnoval citlivým otázkám demokracie v Číně. Proslul také románem, který pojednává o špionáži mezi Čínou a Spojenými státy. Text byl v Číně zveřejněn na internetu.

„Čínská vláda ho potrestala za kritiku porušování lidských práv v zemi a prosazování univerzálních hodnot, jako jsou lidská práva a demokracie,“ uvedl akademik žijící v Sydney a dlouholetý přítel odsouzeného Feng Čchung-i.

V dopise svým synům v srpnu loňského roku Cheng-ťün napsal, že již více než čtyři roky neviděl přímé sluneční světlo. Vyjádřil také obavy, že ve vazbě zemře, protože mu lékaři odhalili cystu na ledvině.

Podle tiskových agentur rozsudek nad Cheng-ťünem zřejmě znovu zhorší vztahy Číny a Austrálie, které se po několika letech velkého napětí začaly v poslední době opatrně sbližovat. O zlepšení vzájemných vztahů s Pekingem usiloval australský premiér Anthony Albanese, který se loni v listopadu sešel v Číně s prezidentem Si Ťin-pchingem. Albanese tehdy uvedl, že případ Jang Cheng-ťüna při jednání rovněž zmínil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KOMENTÁŘ: Trump, nebo Biden? Koho a proč si přeje Čína

Tagy:
Peking Austrálie smrt špionáž vláda Čína ministerstvo zahraničních věcí Canberra vláda Čínské lidové republiky podmíněné odsouzení