Čínský balón mohl nést výbušniny, obávají se Američané. Kritika se valí i na Bidena

Američtí potápěči prohledávají trosky zříceného čínského balónu s podezřením, zda nenesl výbušniny. Republikáni se navíc ohradili proti pozdnímu sestřelení vznášedla. Prezidentovi Joeu Bidenovi vytýkají, že nevydal rozkaz k likvidaci cizího objektu okamžitě.

Balón vysoký přibližně 200 stop (asi 60 metrů) byl sestřelen 11 kilometrů od pobřeží Jižní Karolíny, kde momentálně probíhá hledání jeho zbytků, informoval Daily Mail. „Většina trosek byla shromážděna, ale stále existuje možnost, že některé vyplavou na břeh. Proto bych chtěl varovat občany, aby si v takovém případě drželi odstup a zavolali na příslušený úřad,“ řekl generál letectva Glen D. VanHerck.

„Nemohu potvrdit, zda nesl nějaké výbušniny. Pokaždé, když se něco takového stane, předpokládáme, že určité riziko v tomto směru existuje,“ dodal. Mluvčí národní bezpečnostní rady John Kirby následně potvrdil snahu najít zbylé trosky. „Zbytky balónu by byly pro USA důležité,“ konstatoval. Zároveň však odmítl reagovat na otázku, zda čínský prezident Si Ťin-pching o misi balónu věděl.

ČTĚTE TAKÉ: Den zkázy pro Rusy. Nepřítel ztratil přes tisíc vojáků a 14 tanků, tvrdí Ukrajinci

Republikáni nešetří kritikou

Zástupci republikánů nyní dle informací BBC osočují prezidenta Bidena ze zanedbávání povinnosti, a to za pozdní reakci při vydáni rozkazu k sestřelení vznášedla. Na stranu svého prezidenta se však staví bezpečnostní rada země. „Věříme, že čas, který jsme měli na studium balónu již minulý týden, nám poskytne mnohem více informací nejen o tom, jaké funkce taková vznášedla mají, ale také o tom, o co se s nimi Čína snaží,“ podotkl Kirby.

Dalším silným argumentem pro rozhodnutí Bidena sestřel balónu pozdržet má být fakt, že likvidace cizího objektu nad vodní plochou je mnohem méně riziková než jeho eliminace nad pevninou. V souvislosti s tím BBC upozorňuje, že měl americký prezident nejprve skutečně v úmyslu sestřelit balón okamžitě, jakmile se o něm dozvěděl. Nakonec však s vydáním rozkazu počkal právě kvůli rizikům plynoucím z vojenské akce nad pevninou.

V posledních dnech často zmiňovaný záhadný balón byl sestřelen v sobotu nad Atlantským oceánem. USA o něm přitom věděly již od středy. Čína se k němu přihlásila a argumentuje tím, že se do amerického vzdušného prostoru dostal nedopatřením, zároveň ho označila za meteorologický. Američané se naopak obávají špionážních záměrů čínské strany. Dosud byly registrovany celkem dva podobné balóny.

Tagy: