Mořský svět v Číně si uřízl ostudu: Chlubil se obřím žralokem, šlo jen o robotickou atrapu

Mořský svět na jihovýchodě Číny kritizovali návštěvníci za to, že místo žraloka obrovského byla v akváriu pouze robotická atrapa. Důvodem byl zákaz obchodování s těmito živými parybami, uvedl web The Times.

Lidé přicházející do Mořského světa Siao-mej-ša v jihovýchodní čínské provincii Kuang-tung si stěžovali na drahé vstupné ve výši 240 jüanů (necelých 800 korun), dlouhé fronty a zdánlivě špatný stav akvária. Velkým lákadlem byl proto žralok obrovský, který je se svými 12 metry a 40 tunami největší parybou na světě. Návštěvníci ale brzy zjistili, že se nejedná o živého tvora, nýbrž o obří robotickou repliku.

ČTĚTE TAKÉ: Číňané posílají své mazlíčky pracovat. Chtějí ušetřit na jejich stravování

Všimli si totiž mezer v trupu zvířete, kde se části robota spojovaly dohromady. Někteří návštěvníci na internetu psali, že nemají slov a že chtějí akvárium nahlásit úřadům a nechat jej zakázat. Na čínské recenzní platformě Dazhong Dianping (Ta-čung Tien-pching) má nyní akvárium 2,9 hvězdičky z pěti.

Zástupci akvária atrapu hájili s tím, že robot v hodnotě milionů jüanů byl vyvinut v souladu se zákony na ochranu volně žijících živočichů, které zakazují obchodování se skutečnými žraloky obrovskými a jejich odchyt. Podle cedule u akvária měl robot inspirovat k porozumění zvířatům a jejich životnímu prostředí.

Podobné rozhořčení vyvolala v září čínská zoologická zahrada v Šan-weji ve stejné provincii, která návštěvníkům ukazovala pandy. Zákazníci ale po pár dnech zjistili, že se jedná o nabarvené psy huňatého plemene čau-čau.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žralok v jezeře uprostřed města. Lidé natočili nezvyklý následek hurikánu Helene

Tagy: