Čínský prezident ve vězení? Po sociálních sítích se šíří domněnky o vojenském převratu

Uživatelé na sociálních sítích společně s menšími světovými médii šíří neověřené informace o údajně velmi třaskavém dění v Číně. Objevily se spekulace o tom, že tamní armáda využila odcestování prezidenta Si Ťin-pchinga ze země a po jeho návratu z Uzbekistánu státníka uvrhla do domácího vězení. Odborníci považují zprávy za nepravděpodobné.

Čínský prezident Si Ťin-pching poslední roky příliš do zahraničí necestuje. Minulý týden ale udělal výjimku, když odletěl do Uzbekistánu na mítink Šanghajské organizace pro spolupráci, která krom hostitelské země a Číny spojuje země jako Rusko, Kazachstán, Tádžikistán a Kyrgyzstánu (na mítink ale dorazili i zástupci dalších států). Na místě se mimo jiné čínský prezident setkal s Vladimirem Putinem.

Šokující puč?

Právě tato zahraniční cesta Ťin-pchinga rozvířila obří a naprosto nečekané spekulace. Na sociálních sítích se začaly šířit zprávy, že se v době nepřítomnosti čínského vůdce chopila vlády nad zemí Čínská lidová osvobozenecká armáda (jedna ze složek čínských ozbrojených sil). Do čela státního převratu se měl postavit údajně generál Li Čchiao-ming.

Po návratu z Uzbekistánu měla čínská armáda Si Ťin-pchinga na letišti zadržet a umístit ho do domácího vězení. Nepodložené zprávy o čínském převratu se opírají především o jedno video (údajně z 22. září), které má zachycovat vojenskou kolonu, která míří na Peking. Ze záběrů ale není možné určit, kdy a kde bylo video natočeno.

Lidé si také všímají, že v posledních hodinách se objevily výpadky v čínské dopravě. Mají se údajně rušit lety i vnitrostátní linky.

Kdo zprávu rozšířil?

Vedle uživatelů na sociálních sítí převzala spekulace o pádu Si Ťin-pchinga i média, žádnému z globálních mediálních domů se ale nepodařilo zprávu ověřit. Podle dostupných informací se odborníci na Čínu domnívají, že jsou zprávy přitažené za vlasy. Každý ale napjatě čeká, zda na tom všem není náhodou něco pravdy.

Objevil se také narativ, že je zpráva od základu vymyšlená, protože ji na sociálních sítích začaly šířit údajně protičínské a protikomunistické účty. Některé profily, které zprávu sdílí, mají jen několik málo sledujících, je proto možné, že jde o takzvané boty, tedy virtuální účty řízené počítačovým algoritmem.

Zprávu šíří i nepálské, tchajwanské nebo indické účty.

Tagy: