Čipování koček by v Česku mohlo být povinné. Ročně jich na ulici skončí až 30 tisíc

Čipování koček by v Česku mohlo být povinné.

Čipování koček by v Česku mohlo být povinné

Čipování koček by mohlo být povinné. Vyplývá to z chystané evropské legislativy, kterou by Česko mohlo přijmout za dva roky. Po novele zákona volají i provozovatelé útulků. Opuštěných koček totiž rok co rok výrazně přibývá, podle některých propočtů ročně až 30 tisíc.

Volně pobíhající a nezodpovědně chované kočky představují pro řadu českých měst vážný problém. Náklady na jejich kastraci a odčervení, které by měli hradit majitelé, jsou tak často přenášeny na městské rozpočty nebo na dobrovolnické organizace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vlci v Krkonoších vyvedli mláďata, dokazuje fotopast. Odhalila však i nečekaný problém

Kočka může mít za jeden rok i tři vrhy. Průměrně se ve vrhu rodí tři až šest koťat. To znamená, že jedna zatoulaná kočička může během jednoho roku přivést i 15 dalších. „Existuje matematický model, který říká, že ročně se dostane na ulici 30 tisíc koček,“ podotkla Kamila Dvořáková, autorka petice Za změnu „ZÁKONŮ PRO KOČKU“.

A k většině se nikdo nehlásí. „Minimum těchto koček se dá identifikovat a tudíž se nikdy nedá dohledat majitel. Jak my, soukromé útulky, tak obce a města, financujeme kočky cizích majitelů,“ zdůraznila pro CNN Prima NEWS předsedkyně spolku Catico Eva Hulcová. „Ta čísla jsou hrůzostrašná. Letos aspirujeme na dva tisíce vykastrovaných koček za rok a jsme jen jeden ze 150 registrovaných spolků a útulků,“ uvedl aktivista ve společnosti KasProCats Luboš Kristek. „Kapacita našeho útulku je 200 míst a v současné době máme obsazených od 170 do 180 míst, takže více než tři čtvrtiny máme zaplněno,“ sdělil veterinář v Útulku pro opuštěná zvířata v Tróji Zbyněk Raniak.

Problém by mohlo vyřešit povinné čipování koček. „Aktuálně je v Evropském parlamentu projednáván návrh Nařízení o dobrých životních podmínkách psů a koček a jejich sledovatelnosti. Tento návrh počítá s povinnou identifikací koček a psů, kteří budou uváděni na trh. Po přijetí tohoto nařízení bude ministerstvo zemědělství reagovat úpravou národní legislativy,“ uvedl sám resort.

V současné době je povinnost označit mikročipem pouze psy. U koček a fretek to platí jen tehdy, když s nimi cestujete do zahraničí. Jenže aby byl čip k něčemu platný, musí být zaregistrovaný do centrální evidence a ta u nás stále neexistuje, i když ta pro psy měla fungovat už od minulého roku. „Registr je aktuálně před vyhlášením zadávacího řízení na zhotovitele zakázky. V této fázi zůstává nastavení systému pouze na psy, ale do budoucna počítá ministerstvo zemědělství s rozšířením také na kočky. Předpokládaný termín spuštění centrální evidence pro psy je léto 2025,“ uvedlo ministerstvo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lesník na východě Prahy týral a střílel kočky v kleci, ukazuje video. Nadřízený se ho zastal

Tagy: