Vlci v Krkonoších vyvedli mláďata, dokazuje fotopast. Odhalila však i nečekaný problém

V loňském roce se vlci na území Krkonošského národního parku (KRNAP) začali pohybovat častěji než v minulosti. Důkazem byla mnohá pozorování odborníků i návštěvníků Krkonoš. Z aktuálních údajů získaných pomocí fotopastí, nálezů pobytových znaků či hlášení od veřejnosti je zřejmé, že se vlci pohybují prakticky po celém území KRNAP. A mají mladé.

Odhad pro Krkonoše je, že na území zasahují dvě až tři vlčí teritoria. Díky přeshraničnímu monitoringu je u česko-polské smečky v Krkonoších potvrzeno pravidelné rozmnožování.

ČTĚTE TAKÉ: Vosy a sršni potřebují lovit „maso“. Entomolog popsal, jak minimalizovat riziko útoku

V české východní části pohoří vlci vyvedli minimálně tři mláďata. Bohužel se jedno z nich před pár dny našlo mrtvé. Jestli tříměsíční samici usmrtil jiný vlk, což bývá ve smečce přirozené, nebo volně pobíhající pes, se bude zjišťovat.

Odborníci nadále rozšiřují síť fotopastí, pomocí kterých vlčí populaci na území parku sledují. „Díky tomu také víme, kolik lidí nerespektuje režim klidových území, kde se smí chodit jen po značených cestách. Fotopasti dokazují, že volným terénem prochází velké množství lidí, mnozí z nich se psy na volno. A to přímo v jádru vlčích teritorií,“ říká zooložka Karolina Mikslová.

Pokud by vlče zardousil volně pobíhající pes, který nebyl pod kontrolou svého pána, pak by ochránci přírody bili na poplach. Jde totiž o zvláště chráněného živočicha.

Fotka zachycující vlky, kterou si můžete prohlédnout ve videu v úvodu článku, ukazuje několik mláďat v doprovodu dospělého jedince. O hospodářská zvířata jako zdroj potravy vlk v oblasti Krkonoš příliš zájem nemá. Útoků bylo registrováno minimum.

Při setkání s vlkem je třeba nezapomenout, že je to divoká šelma a ne roztomilý mazlíček. Učit vlky na to, že je člověk zdrojem potravy, je to nejhorší, co může návštěvník hor udělat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tisíce havranů otravují život obyvatelům Českých Budějovic. Řešení města je zarazilo

Tagy: