Drama v oblíbené destinaci Čechů: Osm mrtvých dětí a žena po otravě, 78 lidí je v nemocnici

Osm dětí a matka jednoho z nich zemřely po konzumaci masa mořských želv na ostrově Pemba v souostroví Zanzibar. Dalších 78 lidí muselo být převezeno do nemocnice, uvedl britský deník Guardian, který cituje tamní úřady. Je to minimálně druhý případ rozsáhlé otravy želvím masem na Zanzibaru za poslední tři roky.

Maso mořských želv je na ostrově považováno za delikatesu, ale při konzumaci některých druhů může nastat úmrtí na chelonitoxismus, což je druh otravy jídlem, informuje deník Guardian.

ČTĚTE TAKÉ: Drsné záběry z Afriky: Kosatka za pár vteřin zabila velkého bílého žraloka

Lidé se nejčastěji otráví masem karety obrovské nebo karety pravé, píše studie publikovaná v National Library of Medicine. Příznaky mohou být mírné, jako je nevolnost či zvracení, až po závažnější formy neurologických projevů, kómatu a nakonec smrti.

Dospělá osoba, která zemřela v pátek pozdě večer, byla matkou jednoho z dětí, které podlehlo otravě dříve, uvedl lékař okresu Mkoani Haji Bakari. Podle něj bylo želví maso zkonzumováno v úterý.

Laboratorní testy potvrdily, že všechny oběti jedly maso mořských želv, řekl Bakari agentuře Associated Press. Úřady Zanzibaru, který je poloautonomní oblastí východoafrického státu Tanzanie, vyslaly tým pro řešení katastrof, který vyzval lidi, aby se vyhýbali konzumaci mořských želv.

Jiná studie publikovaná v National Library of Medicine uvádí, že maso mořských želv je toxické hned z několika důvodů. Může obsahovat větší množství těžkých kovů, jako je kadmium či rtuť, organických sloučenin (například pesticidy) a biotoxinů, které produkují různé druhy sinic, jimiž se želvy živí.

V listopadu 2021 zemřelo na ostrově Pemba po konzumaci želvího masa sedm lidí, včetně tříletého dítěte, a tři další byli hospitalizováni.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Žraloci rybářům sežrali úlovek, pak zaútočili na loď. To jsem ještě neviděl, žasl člen posádky

Tagy: