První předpověď na podzim: Meteorologové prozradili, co Evropu i Česko čeká

Žena si užívá jarního počasí.

Evropany čeká podzim s nadprůměrně vysokými teplotami. Na jihu kontinentu by mělo přetrvávat sucho, více pršet bude pouze ve Skandinávii. Vyplývá to z prvního dlouhodobého výhledu počasí, který zveřejnili meteorologové.

Nadprůměrně vysoké teploty zasáhnou na podzim většinu území Evropy, předpovídá meteorologický web Severe Weather Europe. Teplota by se mohla zvýšit až o jeden stupeň oproti dlouhodobému průměru. Web zároveň podotýká, že se neočekávají žádné velké srážkové anomálie.

Ve střední, západní a severní Evropě budou normální až vlhčí podmínky, v jižní Evropě a Středozemí naopak spíše sucho. Více srážek by mělo spadnout pouze ve Skandinávii.

Vyšší teploty zažijí podle předpovědi také lidé ve většině západních a jihozápadních států USA a ve východní Kanadě. Chladněji naopak bude v západní Kanadě a na Aljašce, kde by zima mohla přijít dříve.

I v severní a střední Americe by mělo být spíše sucho. Srážky se mají více objevit jen na Floridě, v Mexickém zálivu a západní části Karibiku.

Evropu sužují vedra

Extrémně vysoké teploty letos zasáhly Evropu. Teplota vody u pobřeží Španělska, Itálie a Francie je až 6,5 stupně Celsia nad normálem. Moře mezi Evropou a Afrikou vykazuje „velmi významné teplotní anomálie“ už od května, více než 70 dní v řadě, upozorňuje Samuel Somot, specialista na vlny veder z francouzské meteorologické služby Météo-France.

S nebývale silnou vlnou veder se v období od 9. do 18. července potýkalo Španělsko. Podle meteorologické služby Aemet se mohlo jednat o nejextrémnější horko v naměřené historii této země. Nezvykle horké počasí letos zasáhlo také Británii, kde meteorologové naměřili rekordních 40,3 stupně Celsia. Extrémní teploty udeřily i v Česku, když meteorologové na několika stanicích naměřili i více než 36 stupňů Celsia.

Tagy: