Pocení může být příznakem rakoviny i dalších vážných nemocí. Kdy se obrátit na lékaře?

Horké letní počasí doprovází spousta nepříjemností. Mezi nimi i protivné pocení. Britský deník Mirror však upozornil na hranici, kdy je pocení ještě v normě a kdy už jde o nemoc. Silné pocení navíc může být příznakem mnoha závažnějších chorob.

Pocení bývá stále považováno za společenské tabu, jde však o naprosto přirozený proces. Díky potním žlázám se lidské tělo nejen ochlazuje, ale také zbavuje odpadních látek. Ani nadměrnému pocení nemusíme věnovat pozornost v případech, kdy tělo potřebuje ochladit – v letních vedrech, při pobytu na slunci nebo při sportu, uvádí web The Mirror.

ČTĚTE TAKÉ: Strašák jménem klimatizace? Přináší úlevu i klidný spánek. Klíčové je nastavení, radí experti

Pokud se však nadměrné pocení objeví i bezdůvodně při běžných činnostech, je na čase zpozornět, varuje lékař a popularizátor medicíny Karan Rajan. Může jít podle něj o takzvanou hyperhidrózu. „Není snadné ji léčit, ale existují věci, které mohou pomoci,“ říká ve virálním videu na svém TikToku.

Mimo jiné v něm doporučil používat deodorant i v noci. To jsou totiž potní žlázy nejméně aktivní, a tak se antiperspirant lépe vstřebává a je mnohem účinnější. „A pokud používáte roll-on, můžete si jím natřít i ruce a nohy,“ radí Rajan. Další možností je podle něj elektroléčba, konkrétně takzvaná iontoforéza, nebo botox. Ten ale označil za „nejdražší a nejvíce invazivní“ variantu léčby hyperhidrózy.

Lékaři podle The Mirror také doporučují proměnu šatníku. Lidé trpící hyperhidrózou by měli zvážit nošení volného oblečení, které efektivně skryje skvrny od potu. Vyhýbat se je třeba syntetickým tkaninám a uzavřené a sportovní boty je dobré vyměnit za kvalitní kožené. Také určité potraviny mohou mít nepříznivý vliv na míru pocení – jde především o kořeněná jídla a alkohol.

Nadměrné pocení ale může být i příznakem jiného závažnějšího onemocnění, píše The Mirror s odkazem na britskou Národní zdravotní službu. Často doprovází cukrovku, různé typy rakoviny, onemocnění štítné žlázy nebo poruchy nervového systému. Proto bychom ho rozhodně neměli brát na lehkou váhu.

Na praktického lékaře se obraťte, pokud nadměrné pocení:

  • trvá déle než šest měsíců
  • zabraňuje vykonávání běžných činností
  • nastává často (alespoň jednou týdně)
  • máte ho v rodinné anamnéze
  • přetrvává i přes vyčerpání možností samoléčby
  • doprovází užívání léků na jiné onemocnění

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Klíšťová encefalitida začíná nenápadně, varuje lékařka. Případů přibývá, na co dát pozor?

Tagy:
nemoc zdraví rakovina lékař pot TikTok oděv Daily Mirror National Health Service potní žláza