VÝSTRAHA: Česko sevře dusivé vedro, hrozí přehřátí. Podívejte se, kde budou řádit bouřky

Vedra zhoršují kvalitu ovzduší, zejména pak ve městech. (Ilustrační snímek)

Počasí (16.7.2024 6:47)

Tropické teploty zasáhnou v úterý především Moravu a Slezsko. Experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nimi vydali výstrahu. Kromě horka se v Česku vyskytnou také bouřky a přeháňky. Déšť se na našem území ojediněle vyskytne i v dalších dnech.

Déšť bude v úterý ráno přecházet od západu. Meteorologové ČHMÚ očekávají bouřky i přeháňky. „Během rána a dopoledne se rozprší i na zbytku Čech a odpoledne se přeháňky nebo bouřky začnou objevovat i na Moravě a ve Slezsku,“ uvedli meteorologové ČHMÚ na sociální síti X. Srážek má odpoledne a večer od západu postupně ubývat.

ČTĚTE TAKÉ: Spalující výheň sežehne Evropu. Teploty vystřelí až na 45 °C ve stínu, vliv má africký fenomén

Přes den bude polojasno až oblačno, přechodně zataženo. Nejvyšší denní teploty se budou v Čechách pohybovat mezi 25 a 29 stupni Celsia, na Moravě a ve Slezsku rtuť na teploměrech vystoupá až ke 33 stupňům.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu nad časovou osou příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Z toho důvodu experti pro oblast Moravy a Slezska vydali výstrahu před vysokými teplotami. V platnosti je pro celý Zlínský a části Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje, a to v časovém rozmezí od 12 do 19 hodin. Meteorologové upozorňují, že lidem hrozí přehřátí a dehydratace.

Teploty by ke 30 stupňům měly vystoupat i ve středu, a to na Moravě. Na zbytku území se očekávají maxima mezi 24 a 28 stupni. Obloha by měla být oblačná až polojasná, ojediněle by se opět měly vyskytnout přeháňky či bouřky. K večeru by srážky měly ustupovat.

Ojedinělé přeháňky a bouřky by se měly vyskytnout i ve čtvrtek, a to zejména v oblasti okolo Šumavy. Jinak bude obloha polojasná až skoro jasná. Nejvyšší teploty by opět měly přesáhnout tropickou hranici – maxima se odhadují na 27 až 31 stupňů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Následky velkých bouřek. Přes tisíc výjezdů hasičů, zatopené domy a domácnosti bez proudu

Tagy: