CNN: Nezáviděníhodná práce Ukrajinců. Ze zákopů musí odklízet těla svých i ruských padlých

Ukrajinští vojáci musejí z bitevního pole odklízet mrtvé, své i ruské.

Ukrajinci uklízí ze zákopů padlé

Válka s sebou přináší řadu mrtvých, vojáků i civilistů. Jejich těla musí ze zničených oblastí, zákopů a bitevního pole někdo odklízet. Své jednotky k tomu určené mají i Ukrajinci. Americká televizní stanice CNN se dostala k exkluzivním záběrům těchto sběračů padlých.

I hledání a tahání mrtvých těl může být velmi nebezpečná práce. Ukrajinští sběrači jsou totiž podle záběrů velmi často pod palbou ruských sil. Ty příliš nezajímá, že tito vojáci pouze přišli hledat těla. Jak ukrajinská, tak i ruská.

MOHLO VÁS MINOUT: Čeští dobrovolníci na Ukrajině: Bojujeme, aby se ruské rakety nedostaly do Evropy

Do této jednotky patří i ukrajinský voják jménem Vjačeslav. Právě jeho očima CNN sleduje náročnou činnost hledačů padlých. „Zvracet můžeš později. Teď vypni mozek a udělej svoji práci,“ radí novému kolegovi při práci s těly. Ochrana v podobě roušek či respirátorů je prakticky zbytečná, zápach těl je příliš silný. Rozklad často urychlují i vysoké letní teploty, které na zde panují.

Jejich práci navíc narušují i ruští okupanti. Na jednotku sběračů útočí i přes to, že pro ně nepřestavují přímou hrozbu. „Nechápu, proč nám Rusové neumožní odtáhnout pryč těla jejich vlastních. Dobře ví, že většinou jde o jejich padlé,“ říká na videu ukrajinský voják.

Nejčastějším nebezpečím jsou pro ně drony. „Támhle je dron! Není to letadlo. Je jasné, že není náš,“ komentoval Vjačeslav na záběrech. Často na bezpilotní letouny berou protidronové zbraně. Problém pro ně často představují také miny.

Poslání sběračů je náročné a nebezpečné, ale bez jejich práce by se rodiny po mrtvých vojácích nedočkaly uzavření příběhů svých blízkých a nemohly by se s nimi ani důstojně rozloučit.

Válka na Ukrajině ve středu pokračovala dalším pravidelným ostřelováním. Rusové v noci pálili na Nikopolský okres, zemřel přitom osmnáctiletý mladík a další tři lidé utrpěli zranění. Další ostřelování bylo v obci Kucurub v Mykolajivské oblasti. Při něm byly zraněny dvě děti.

Tagy: